25 / 04 / 2024

"Tüm binalar yalıtılsın 10 milyar TL cepte kalsın"


İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman Türkiye genelindeki binaların yalıtılması ile ekonomiye 10 milyar dolar girdi sağlanacağını söyledi



ISI Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) yalıtım sektörüne ait rakamsal verilerin yer aldığı İZODER Yalıtım Sektörü Envanter Araştırmasını tamamlandı. İZODER'in öncülüğünde "Yalıtım Yatırımdır Kampanyası" kapsamında yapılan çalışma yalıtım sektöründe bir "ilk" olma özelliği taşıyor. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman sektörün 2008 yılını krizin etkileri nedeniyle parasal olarak büyümeden, miktarsal olarak yüzde 5'lik bir büyüme ile kapattığını dile getirdi. Sektör, 2007 yılı itibariyle 3 milyar 300 milyon dolar büyüklüğe sahipti.

Yalıtımla 10 milyar TL tasarruf sağlanır
Arıman, yalıtım pazarından en büyük payı ısı yalıtım sektörünün aldığını belirterek, ısı yalıtım sektörünün büyüklüğünün 2.2 milyar dolar, su yalıtım pazarı büyüklüğünün 700 milyon dolaren Arıman, 2009'un ilk çeyreğinde ise yüzde 25'lere varan bir küçülme yaşandığını 2009 yılının eksi büyümeyle tamamlanacağını öngörüyor. Türkiye'nin enerjide yüzde 70 seviyelerinde dışa bağımlı bir ülke olduğunu hatırlatan Arıman, her yıl enerji için yaklaşık 50 milyar dolar para ödendiğini kaydetti. Arıman enerjinin 3'te 1'inin konutlarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığına işaret ederek, yapı stokunun yüzde 90'ının yalıtımsız olduğu Türkiye'de tüm mevcut yapı stokunun yalıtılması halinde yaklaşık 10 milyar TL'lik bir tasarruf elde edilebileceğini kaydetti. Geçen yıl çıkan Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca 5 Aralık 2009'dan itibaren mevcut yapılarda da yalıtım yaptırılmasının zorunlu olacağına dikkat çeken Arıman, 2014 yılına kadar tüm binalara enerji karnesi veri leceğini söylüyor.
Sabah Emlak&Mortgage


Geri Dön