09 / 04 / 2025

Tuna Mobilya, turizm sektörüne hazırlanıyor!

Tuna Mobilya, turizm sektörüne hazırlanıyor!

Tuna Mobilya artık turizme de sıcak bakıyor. Kurucu Turan Tuna, 'Otel işletmecisi olup otele ismini verenler artık firmayı elinizden alıyor. Mal sahibine 'İçeriye girdiğin zaman çay paranı da ödersin' diye şartlar koyuyor


Tuna Mobilya artık turizme de sıcak bakıyor. Kurucu Turan Tuna, 'Otel işletmecisi olup otele ismini verenler artık firmayı elinizden alıyor. Mal sahibine 'İçeriye girdiğin zaman çay paranı da ödersin' diye şartlar koyuyor. Ben eşim dostum gelsin, para ödemeden de gidebilsin isterim' diyor

Temelleri 1970 yılında Tuna çelik olarak atılan ve hem ofis hem de ev mobilyası sektöründeki faaliyetleriyle büyüyen Tuna Grup, bir süre önce girip art arda projeler geliştirdiği gayrimenkulden sonra artık turizm sektörüne de sıcak bakıyor. Mobilya konusundaki faaliyetlerini Silivri Kınalı'da sürdüren Tuna Grup'un kurucusu Turan Tuna, şimdi mobilya işini daha çok çocuklarına devretmiş durumda. Tuna grubun daha yeni iş kolları için Bakırköy'de açtığı yeni binasında harıl harıl çalışıyor. Arsa portföyünde
geçtiğimiz yıllarda aldığı Maksim Gazinosu da bulunan Tuna, 'Otelcilik konusunda fikir almak için birkaç işletmeci firmayla görüştük. Ama otele isim verenler artık firmayı elinizden alıyor. '5 sene seninle bir sözleşme yaparım. Hiçbir şeye karışamazsın, içeriye girdiğin zaman çay paranı da ödersin' diye şartlar koyuyor. Ben de tam tersini düşünüyorum. Eşim dostum gelsin otelime. Para ödemeden de gitsinler' diyor.

YENİ ALAN BULMAK LAZIM

Mobilya işini kontrol etse de ağırlıklı olarak çocuklarına devrettiğini söyleyen Turan Tuna sanayii hiçbir zaman kopamayacak kadar çok sevdiğini belirtiyor. Ama yine de yeni alanlara girmenin önemine inanıyor. Tuna 'Ben çocuklarıma da söylüyorum. Bu mobilya işi artık oturdu ve gider. Ama yeni yeni alanlar da bulmak lazım. Bunlar da fabrikada oturarak olmaz. Bakırköy'deki yeni binada oturuyorum. Gelen sadece kahve içmeye gelmiyor. Bir sürü arsa teklifi de geliyor, inanıyorum kihiz turizm ve gayrimenkulde de iyi olabiliriz, iyi paralar da kazanabiliriz' diye konuşuyor.

Bugün imparator ama yarın yok

50 bin metrekare alan üzerinde kurulu bulunan tesislerinde 35 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapan Tuna Grup mobilya alanındaki büyümesini ise sürdürüyor. Tuna, 1992 yılında Avrupalı ofis koltuğu markalarından, 115 yıllık Girsberger Holding ile ortak oldu. Bu ortaklık ile Türkiye'de ofis mobilyası sektöründe yabancı ortaklık yapan ilk ve tek şirket unvanını aldı. Yine bu ortaklık, İsviçreli Girsberger Holding AG'nin de dünyadaki tek ortaklığı oldu. Ofis mobilyaları alanında uzmanlaşan Tuna, kapasite olarak Türkiye'nin en büyük ofis mobilyası ve ofis koltuğu üreticisi. Yılda ortalama 60 bin adet çalışma koltuğu satıyor.

2002 yılında girdiği ev mobilyası sektöründe de şu an 5 olan mağaza sayısını artırmayı planlıyor. Turan Tuna 'biraz daha hırslı olsam ya çok büyürdük ya sıfır olurdum. Hiç kredi kullanmadık sayılır. Risk almadık. Piyasada bunun gibi sayısız örnek var. Bir bakıyorsunuz imparator, bir bakıyorsunuz yok' diyor. 50 milyon dolara yakın cirosu olan Tuna'nın ihracatı ise 1.5-2 milyon dolar civarında, ihracatta Dubai ağırlıklı çalıştıklarını anlatan Tuna, 'Bu sektörde rekabet çok yoğun. İmalat da çok kolay değil. çok büyük işler yapsan da üretmek zor. Tüm bunlar yüzünden de ciddi cirolar yok' diyor.

PARA PEşžİN KIRMIZI MEşžİN

Gıdadan da iyi para kazandığını 2 sene içinde Laleli'de daire aldığını anlatan Tuna şöyle devam etti: 'Ben veresiyeyi hiç kabul etmezdim. Karşımızda bir yurt vardı. Para peşin, kırmızı meşin çalışırdım. Mobilyaya girmeme bir arkadaşımın 'Ortak olalım' önerisi vesile oldu' diyor.
Habertürk/Ayşegül Akyarlı Güven


Geri Dön