20 / 04 / 2024

Tunus Havalimanı'na mermer mozaik yapılıyor!

Tunus Havalimanı'na mermer mozaik yapılıyor!

İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Yeşilköy'deki kadınların boş zamanlarını değerlendirmek için yaptıkları antik mermer mozaik çalışması, Tunus'ta yapımı süren havalimanının zeminini süsleyecek



Yeşilköy Muhtarı Davut Topuz, Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksek Okulunun Yeşilköy doğumlu öğretim görevlisi Ahmet Erdem'in çabalarıyla köydeki kadınların mermer mozaik çalışması yapmaya başladıklarını anlattı. Torbalı'dan köye gidip gelirken yol kenarındaki mermer fabrikalarının atıklarının değerlendirilmesi fikrinden yola çıkan Erdem'in, kaymakam ile görüştüğünü ve Kemalpaşa Kaymakamlığının mermer mozaik kursları açtığını belirten Topuz, "Çalışmalar kadınlar tarafından o kadar benimsendi ki düzenli bir atölye oluşturuldu ve 2005'ten beri çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Kadınların gündüz ev ve köy işleriyle uğraştığını, akşamları boş zamanlarını değerlendirmek için antik mermer mozaik çalışması yaptıklarını ifade eden Topuz, şunları kaydetti: "Kadınlar aile bütçelerine katkı sağlamak ve günlük yaşamlarını sürdürmek için ev ve bahçe işleriyle, tarlayla uğraşıyorlar. Akşamları boş zamanlarını değerlendirmek için yaptıkları mozaik çalışmalarının geliri de kendilerine harçlık oluyor. Mozaik çalışmaları kadınlara önce biraz sıkıcı geldi.

Çünkü hem emek hem sabır isteyen bir iş. Ama alıştıktan sonra hem çok sevdiler hem vazgeçemediler. Gelir de sağlayınca mozaik çalışması kadınların vazgeçilmezi oldu. " Tunus Havalimanında iş yapan bir mimarın internette gezinirken kendilerine ulaştığını ve mermer mozaik siparişi verdiğini bildiren Topuz, ilk etapta 120 metrekare mermerit, yani yapay mermer mozaik sipariş edildiğini dile getirdi.

İstediği deseni mimarın kendisinin gönderdiğini belirten Topuz, bu desene göre 20 metrekarelik bölümü tamamladıklarını anlattı. Siparişin 20 metrekarelik bölümünü parça parça bitirdiklerini ve tamamlanmasının 10 gün sürdüğünü ifade eden Topuz, şu bilgileri verdi: "Her türlü cephe kaplama, zemin kaplama ve özel ve resmi kurumlara tabela çalışması yapabiliyoruz. Bizden istenen resimleri bire bir uyguluyoruz. Antik mermer olarak yapamayacağımız bir çalışma yok. Resim verin aynısını yaparız, tarif edin aynen benzetiriz. Antik mermer mozaikten tıpa tıp adam bile yaparız, ama can veremeyiz. Yurt dışına ilk çalışmamızı Tunus ile yapıyoruz. Bundan sonra sipariş gelirse, yurt dışına başka işler de yapabiliriz."
AA


Geri Dön