19 / 04 / 2024

Turan Hazinedaroğlu İnşaat'ın iflas davası 1 Nisan'da

Turan Hazinedaroğlu İnşaat'ın iflas davası 1 Nisan'da

Optima Faktoring, inşaat dünyasının köklü kuruluşlarından Turan Hazinedaroğlu İnşaat Ticaret AŞ'ye iflas davası açtı



 Optima Faktoring Hizm. A.Ş., inşaat dünyasının köklü ve tanınan kuruluşlarından Turan Hazinedaroğlu İnşaat Ticaret Anonim Şirketi aleyhine dava açtı.
 
İstanbul Asliye 6. Ticaret Mahkemesi'nde açılan davada Optima Faktoring Hizm. A.Ş., itiraz eden alacaklıların haklarını kaybolmaması için ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde mahkemeye başvurmalarını istedi. Duruşma 1 Nisan 2010 tarihinde yapılacak.
 
Hakkında iflas davası açılan Turan Hazinedaroğlu İnşaat Ticaret Anonim Şirketi Türkiye'nin köklü inşaat firmalarından. 1971´de kurulan şirketin 15 milyon TL sermayesi var. Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Bulgaristan, Irak, Libya, Moldava, Romanya ve Ukrayna'da milyonlarca dolarlık projelere imza attı. Türkiye'de de başta TEM Otoyolu olmak üzere birçok altyapı projesinde Turan Hazinedaroğlu İnşaat'ın imzası var. Mavi Akım Samsun-Ankara hattında, Eminönü-Kabataş, Sultançiftliği-Vezneciler tramvay hatlarında yine bu şirketin imzası bulunuyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın üst yapı projelerinde de görev aldı. Bir dönem dünyanın en büyük 225 müteahhidi arasında gösterilen Turan Hazinedaroğlu İnşaat'ın kaptan köşkünde Turan Hazinedaroğlu oturuyor. Hazinedaroğlu, dünyanın sayılı müteahitlik firmalara arasında Türkiye'yi temsil eden 31 firma arasında yer alıyor. Şirketin diğer yöneticileri ise İlhan Sefer Ergelen, Ülker Hazinedaroğlu, Osman Hazinedaroğlu ve Yücel Koçak.
 
1983 yılından bu İstanbul Ticaret Odası'nda kaydı bulunan Turan Hazinedaroğlu inşaat Ticaret Anonim Şirketi, ticari olarak yurt içinde ve yurt dışında her türlü inşaat, montaj ve bunlarla ilgili taahhütler, etüt, proje, tahlil, müşavirlik, kontrollük ve diğer mühendislik hizmetleri konuları ile ilgili işlerde lisans patent acentelik ve komisyonculuk anlaşmaları akdetme, lüzumlu ruhsat imtiyaz işletme haklarını alma, kurulmuş ve kurulacak şirketlere ortak olma, şirket maksat ve konusunu gerçekleştirmek için menkul ve gayrimenkul mal alma, satma, inşaa ve imal etme, ettirme, kiralama, kiraya verme, gayrimenkul alma gibi çok yetkilere sahip.
 
Turan Hazinedaroğlu bir dönem K. Maraş'ta Hazer Yarn İsimli iplik üretim tesisini kurmuş, işletmiş ve daha sonra satarak sektörden çıkmıştı.

Basında yer alan diğer haberler;

Müteahhit Turan Hazinedaroğlu'na iflas davası açıldı

Türkiye'nin yanı sıra dünyada da pek çok prestijli projede yer alan ve dünyanın en önde gelen müteahhitlik şirketleri arasında gösterilen Turan Hazinedaroğlu İnşaat Ticaret Anonim Şirketi aleyhine dava açıldı.

Elde edilen bilgilere göre, davayı açan isim Optima Faktoring Hizmetleri A.Ş. İstanbul Asliye 6. Ticaret Mahkemesi'nde açılan davada firma, iflasa itiraz eden alacaklıların haklarının kaybolmaması için 17 Şubat'a kadar mahkemeye başvurmaları notunu da düştü.  Duruşma 1 Nisan 2010 tarihinde görülecek.  Aslında Turan Hazinedaroğlu İnşaat'ın uzun bir süredir iflas davalarıyla karşı karşıya olduğu biliniyordu. Şirket yöneticileri, bu alacak takiplerinden kurtulmak ve mali krizi aşacak zamanı kazanabilmek için iflasın ertelenmesi talebiyle İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne 2008'de başvurmuştu. Bunun üzerine mahkeme de tedbir kararı vererek yönetime kayyum atamıştı.

İşte iflasın nedenleri
Şirket, İstanbul 10'uncu Asliye Ticaret Mahkemesi'ne iyileştirme projesi de vermişti. Şirket, sıkıntının nedenlerinden biri olarak global krize bağlı talep daralmasını gösterirken, doğalgaz ve elektrik başta olmak üzere girdi maliyetlerinin artmasını ve hak edişlerini alamamasını diğer sebepler olarak gösteriyor.

Seda Tabak

 


Geri Dön