25 / 04 / 2024

Türk çimento sektörü geçen yıla kıyasla yüzde 5 büyüdü!

Türk çimento sektörü geçen yıla kıyasla yüzde 5 büyüdü!

Türk çimento sektöründe bir önceki yıla kıyasla sektörde yüzde 5'lik büyüme yaşandı. Bu yılın sonunda ise ihracatın, yaklaşık olarak geçen yılla aynı seviyede olacağı öngörülüyor.



Türk çimento sektörü, 2016 yılında yurt içi ve yurt dışında 76 milyon ton çimento satışı gerçekleştirdi. İç satışlarda bir önceki yıla kıyasla sektörde yüzde 5'lik büyüme yaşandı. 77 milyon ton üretimle yaklaşık 2,8 milyar dolar ciro, ihracatla da yaklaşık 500 milyon dolarlık gelir elde edildi. 2017 sonunda ise ihracatın, yaklaşık olarak geçen yılla aynı seviyede olacağı öngörülüyor.

 

 

 

Sektörün 2016'da 80 milyon ton olan klinker kapasitesinin, planlanan kapasite artışlarıyla 2017 sonunda 82,5 milyon ton olması bekleniyor. Capital Dergisi'nde yer alan habere göre; Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün'ün verdiği bilgilere göre 2018 sonunda klinker kapasitesinin 85 milyon tona ulaşması öngörülüyor ve eşdeğer çimento kapasitesinin ise tahmini olarak 110 milyon ton olması planlanıyor.

 

 

Çimento sektörünün 2017 yılında odak konularının beton yollar, beton bariyerler, belediye atıklarının bertarafı ve atık ısı geri kazanımı olduğunu söyleyen Tüzün, önümüzdeki 5 yıllık hedefleri ise şöyle sıralıyor: "Sürdürülebilir kalkınma hedefi, daha fazla atık ısı enerjisi yaratmak, atık bertarafında ikame oranımızı yüzde 3,8'den yüzde 10'a çıkarmak, beton yol ağının genişletilmesi, beton bariyer kullanımının artırılması hedeflerimiz arasında yer alıyor."


Geri Dön