19 / 03 / 2024

Türk ekonomisini gayrimenkulden vurmaya çalışıyorlar!

Türk ekonomisini gayrimenkulden vurmaya çalışıyorlar!

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, "Sektördeki bazı firmaların batacağına ilişkin sosyal medyada gündeme getirilen iddialarla karamsarlık oluşturulmaya çalışılıyor. Öyle bir şey söz konusu bile değil." diye konuştu.



Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, tüm olumsuz söylentilere göre konut satışlarının tüm hızla sürdüğünü belirterek bu yılın Ocak-Temmuz döneminde 769 bin 910 konut satıldığını, geçen yılın aynı dönemine göre değişim olmadığını belirtti.

Söz konusu dönemde Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışının yüzde 29,6'lık artışla 11 bin 321'den 14 bin 674'e yükseldiğini dile getiren Kabadayı, "Tüm sıkıntılara ve olumsuz söylemlere rağmen 7 ayda yerliye satışlarda 800 bine, yabancıya satışlarda ise 15 bine yaklaşan konut satışı mevcut. Yerlide geçen yılla aynı, yabancıda yüzde 30 yukarıdayız." dedi.

İnanç Kabadayı, sektörün Türkiye ekonomisinin dinamolarından olduğunu, 250'den fazla alt sektörü canlandırdığını kaydederek, konut talebinde hiçbir problem olmadığını, yüksek arazi fiyatlarının yanı sıra faiz artışlarının belirli gelir gruplarının konuta ulaşımını zorlaştırdığını belirtti.

Türkiye'de son yıllarda bir milyon 200 bin, bir milyon 400 bin adet gibi konut satışlarının yapıldığını dile getiren Kabadayı, tüketiciye doğru fiyat ve ödeme koşulları sunulduğunda alımın hemen gerçekleştiğini bildirdi.

Kabadayı, faizler atınca firmaların vadeli satış modellerinin devreye girdiğini, ipotekli satışların düştüğünü ve senetli satışların arttığını da sözlerine ekledi. Türkiye genelinde Hazine'nin elinde çok büyük arazilerin bulunduğunu belirten Kabadayı, bu arazilerin uygun fiyatlı konut üretimi için kullanılabileceğini söyledi.

 

Kabadayı, sektörde var olduğu iddia edilen sıkıntılara ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Biz yılın 7 ayında hedeflerimizi yakaladık. Kamu bankalarının bir dönem faizleri yüzde 0,98'e düşürmesinin ve sektörün büyük bir kampanya gerçekleştirmesi çok olumlu oldu. Sektördeki bazı firmaların batacağına ilişkin sosyal medyada gündeme getirilen iddialarla karamsarlık oluşturulmaya çalışılıyor. Öyle bir şey söz konusu bile değil. Türkiye ekonomisinin temelleri çok sağlam. Rakamlar bunu net bir şekilde ortaya koyuyor. İnşaatın yanı sıra bankacılıkla ilgili de bir sürü dedikodu var. Bunlar Türkiye'ye yönelik negatif ataklar. Sektördeki firmaların borçlarından kat kat fazla varlıkları var. Gayrimenkul sektörü Türkiye'nin en önemli sektörlerinden olduğu için bu alandaki güveni yıkmak için saldırılar olduğunu düşünüyorum."

Kabadayı, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin kurumsallaştığını belirterek, kendilerinin Ege Yapı olarak hiçbir yatırımlarını ertelemediğini, hepsini zamanında hayata geçirdiklerini ve geçireceklerini söyledi.

Özel sektör olarak üretmeye ve istihdam oluşturmaya devam edeceklerini belirten Kabadayı, sektörün faaliyetlerini sürdüreceğini söyledi.

Kabadayı, sektörde faaliyet gösteren çok büyük ve kurumsal STK'ların olduğunu belirterek, bu STK'ların her türlü riskin analizini yaptığını belirtti.

 

- "Yabancıya satışta 30 bin rakamına ulaşırız"

 

İnanç Kabadayı, yabancılara konut satışında yaşanan yüzde 30'luk artışın sektöre olan yabancı güvenini gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yabancıdaki yüzde 30'luk artış yılsonuna kadar daha da artacaktır. Geçen yıl 22 bin adedi aşan yabancıya konut satışında yılsonunda 30 bine çok rahat yaklaşırız. Ancak Türkiye'nin çok daha büyük potansiyeli var. Benzer metropollere baktığımızda bu potansiyeli görüyoruz. Yabancılara satıştan elde edilen gelirin de 4,6 milyar dolardan bu yıl 6-7 milyar dolara çıkacağını düşünüyorum. Vatandaş olabilmek için şu an en az bir milyon dolarlık gayrimenkul alımı gerekiyor. Bunun 300 bin dolara çekilmesi de direkt satışlara yansıyacaktır."

Kabadayı, 300 bin dolara düşürülmesi konusunun kendilerine sürekli yabancılar tarafından sorulduğunu belirtti.

Emlak Bankası'nın sektör için çok faydalı olacağını dile getiren Kabadayı, sektörde yatırım enstrümanlarının artacağını, bankanın hem üreticiye hem de tüketiciye yararlı olacağını söyledi.

 

- Konutta yeni kampanya geliyor

 

İnanç Kabadayı, Türkiye'de gayrimenkul sektöründe talebin uzun süre daha devam edeceğini dile getirerek, yeni taleplerin yanı sıra kentsel dönüşümle 7 milyon konutun dönüşmesi gerektiğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un bu noktada sektör için bir şans olduğunu belirten Kabadayı, "Bakanımız çok doğru ve yerinde adımlar atılıyor. Bu kapsamda biz de sektörün geleceğinden umutluyuz, yarınlardan ümitliyiz. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde, bayramda sonra Emlak Konut'un da katılımıyla ulusal bir kampanya daha düzenlenecek. Sektördeki STK'ların büyük firmalarla katılacağı bu kampanya kapsamında uygun faiz oranı ve cazip fırsatlar sunulacak. Faizlerin belirli vadelerle yüzde 1'in altına, yüzde 0,98'e çekilmesi düşünülüyor." değerlendirmesini yaptı.


Geri Dön