19 / 04 / 2024

Türk müteahhitler İran'la 900 milyon dolarlık yapı anlaşmasını yaptı!

Türk müteahhitler İran'la 900 milyon dolarlık yapı anlaşmasını yaptı!

İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, "Türkiye müteahhitlik firması yaptırımlardan sonra ilk yapı anlaşmasını İran’da almış bulunuyor. Projenin yapımı 900 milyon dolara malolacak.” dedi.



Son  1.5 yıl içerisinde Türkiye’nin özel sektör temsilcilerini İran’a gidip yakından görmeleri için teşvik ettiğini söyleyen İran’ın  Ankara  Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, Türk işadamalarına çağrıda bulunarak, yaptırımların kalkması sonrası ‘acele etmeleri’ gerektiğini söyledi. Bikdeli  “Sizin ülkeniz İran ile ekonomi işbirliği için büyük avantajlara sahip, bir an önce harekete geçip büyük pazarlara kaptırmamanız lazım. Hali hazırda Türkiye’nin özel sektöründe İran pazarı ile ilgili temkin söz konusu. Görev Türk yetkililerine düşmektedir. İran pazarında cesaretli davranmalarına yardımcı olmaları lazımdır” diye konuştu. Bikdeli, Türkiye ile 30-35 milyar dolarlık ticaret hedefinin ulaşılabilecek bir rakam olduğunu belirterek yaptırımlar döneminde 23 milyar doların tecrübe edildiğini hatırlattı. Bikdeli “Böyle bir rekoru gerçekleştirdik. Şayet İran ve Türkiye’nin 2023 ve 2025 kalkınma planlarını gözden geçirecek olursak bu rakamları elde etmek zor değildir. Esasen biz devletten ihtiyaç duyulan ticari alt yapıları elde ettik bütün bu kapasiteleri kullanarak 30 milyar dolarlık hedefe hızlı adımlarla ilerliyoruz. İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin en önemli ekseni enerjidir. 15 milyar dolarlık bir ticaretimiz söz konusu olabilir” dedi. Büyükelçi Bikdeli, Türkiye’nin doğalgazda indirim kazandığı tahkime değinerek “Ne mutlu ki geçmiş günlerde tahkimde sonuca varıldı. Bundan sonra iki ülke arasındaki enerji alanındaki işbirliklerimiz doğalgaz, petrol ve  yenilenebilir enerji alanında daha hızlı bir şekilde yükselecektir” dedi.


İLK YAPI ANLAŞMASI


İran’ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli, görevinin sona ermesi nedeniyle gazetecilere önceki akşam bir veda resepsiyonu verdi. Resepsiyondaki konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli olduğuna dikkat çeken Bikdeli, İran’ın Türkiye üzerinden AB’ye ilişkisinde büyük bir gelişmenin söz konusu olacağını kaydetti. İran’ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli, TÜSİAD’ın ziyaretine ilişkin soruya “Henüz ziyaret gerçekleşmedi. Gelecek hafta İstanbul’a gideceğim. TÜSİAD’daki arkadaşlarla bu konuyu konuşacağım. Birçok Türk şirketi ve ticari Türk yapıları bağımsız gidip çalışmalarını başlatmış bulunuyorlar. Türkiye müteahhitlik firması yaptırımlardan sonra ilk yapı anlaşmasını İran’da almış bulunuyor. Projenin yapımı 900 milyon dolara malolacak. ” yanıtını verdi. Türkiye ve İran arasında yapılacak karşılıklı ziyaretlerin takviminin netlik kazanmadığını dile getiren Bikdeli, ilk altı aya ilişkin planlanan görüşmeleri şöyle aktardı: “Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Tahran ziyareti gerçekleşecek. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Türkiye’yi ziyareti edecek. Karma Ekonomik Komisyonun (KEK) 25. toplantısı Ankara’da yapılacak. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği antlaşmasının 3. toplantısı iki tarafın cumhurbaşkanları nezdinde Ankara’da gerçekleşecek.”


Star/ Ercan Baysal


Geri Dön