28 / 03 / 2024

Türk müteahhitler Libya'daki tadilatları ücretsiz yapacak!

Türk müteahhitler Libya'daki tadilatları ücretsiz yapacak!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türk firmaları, şu anda Libyalıların çok acil şekilde talep ettiği yıkılmış, tahrip olmuş yapıların yeniden düzeltilmesi ve tadilat işlerinin yanı sıra 24 derslikli okullar veya başka kullanım binaları yapacaklar" dedi



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libyada iş yapan iş adamlarıyla gerçekleştirdiği toplantıda, Libya ile ilgili süreci hızlı şekilde başlatıp, tadilatları çok acil şekilde yerine getirip, Libyalıların gerek okul ihtiyaçları, gerek diğer sosyal donatı  alanlarındaki tadilatları süratle gerçekleştireceklerini bildirdi.

Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksinde Libyada onarımı ve inşası talep edilen binalarla ilgili iş adamlarıyla yaptığı değerlendirme toplantısındaki konuşmada, Libyaya geçen hafta kalabalık bir heyetle gerçekleştirilen ziyaretin amacının, başından beri Libya halkının yanında olduklarını, yeni yönetime destek verdiklerini, orada devam eden işleri sürdüreceklerini ve o pazarlarda daha fazla bulunacaklarını ifade etmek olduğunu
 söyledi.

Libyanın müteahhitlik sektörünün son derece başarılı ve yoğun çalıştığı bir pazar olduğunu, sektörün Libyanın iç savaş sonrası yeniden yapılanmasından önemli rol üstlenecek olmasını ülke adına gururla ifade ettiklerini dile getiren Çağlayan, "Türk firmaları, şu anda Libyalıların çok acil şekilde talep ettiği yıkılmış, tahrip olmuş yapıların yeniden düzeltilmesi ve tadilat işlerinin yanı sıra 24 derslikli okullar veya başka kullanım binaları yapacaklar" dedi.

Çağlayan, toplantıda bugün, Libyada şantiyeleri olan, işleri devam eden ve edecek olan firmalarla bir araya geldiklerini belirterek, şunları ifade etti:

"Libya ile ilgili süreci hızlı şekilde başlatıp, tadilatları çok acil şekilde yerine getirip, Libyalı kardeşlerimizin gerek okul ihtiyaçları, gerek diğer sosyal donatı  alanlarındaki tadilatları süratle gerçekleştireceğiz. Bu arada Libyanın yeniden yapılanmasında yapacağımız önemli işler de var. Şu anda yapılacak tadilat işleri ve tadilat dışında yapılacak bir kısım işler, Türk müteahhitlik sektörü tarafından başarıyla yerine getirilecek. Bu bizim Libya devleti ve halkına olan sevgimizin tezahürüdür."

TADİLATLAR TÜRK FİRMALARI TARAFINDAN ÜCRETSİZ YAPILACAK

Libyaya, Suriyeye Mısıra bakışlarının başka ülkelerin baktığı gibi olmadığını, başka ülkelerin bu ülkelere daha çok toprak altındaki zenginlikler için baktıklarını, ama Türkiyenin bakış açısının, yıllardır tarihi, kültürel, birçok anlamda geçmişte beraber oldukları insanların insanca yaşamaları olduğunu ifade eden Çağlayan, "Biz yıllarca orada sömürgecilik yapmış, oranın tüm kaynaklarını sömürmüş ve bugün de rol kapmaya çalışanlar gibi davranmayız" dedi.

Çağlayan, iş adamlarının Libyada yapılacak tadilat işleri başta olmak üzere şu anda Libya için önem arz eden işleri ücret almaksızın yapmış olmalarının tarihe altın harflerle kazılacağını da ifade ederek, "Bugünkü toplantıda bunların planları yapılacak. Alacağımız kararlarla kazma kürekleri hazırlıyoruz. Neleri yapmamız gerekiyorsa süratli bir şekilde bunları yapacağız. Sizlerin rahat iş yapması için lojistik başta olmak üzere şantiyeler ve fiziki alanlar olarak gerekli desteği vermeleri için Libyalı Bakanlara görüşlerimizi bildirdik. Görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

AA


Geri Dön