26 / 04 / 2024

Türk müteahhitlerin Afrika'daki projelerinin değeri 65 milyar doları aştı!

Türk müteahhitlerin Afrika'daki projelerinin değeri 65 milyar doları aştı!

Türk müteahhitlerinin Afrika’da hayata geçirdiği projelerin toplam değeri 65 milyar doları aştı. 2003'te Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında ticaret hacmi 5,3 milyar dolar olarak belirlenirken, 2025'e kadar bu rakamın 30 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor.



2003'te Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında ticaret hacmi 5,3 milyar dolar olarak belirlenirken, günümüzde 20 milyar dolar seviyesine çıktı. Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre; 2025'e kadar hedef 30 milyar dolara ulaşmak.

Türk müteahhitlerinin Afrika’da hayata geçirdiği projelerin toplam değeri 65 milyar doları aştı. 55 farklı ülkenin, 1,3 milyar nüfusun, her sene 1 trilyon dolara yaklaşan ithalatın gerçekleştiği Afrika kıtası, Kovid-19 salgını sonrasında dünyada ticaretin nabzının attığı en önemli pazarların ilk sırasında olacak. Dolayısıyla ‘Kara Kıta’, Türk yatırımcılar ve ülke ekonomisi için büyük potansiyele sahip. 

Türk müteahhitlerin Afrika daki projelerinin değeri 65 milyar doları aştı!

Afrika Ticaret Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Bosphorus Expo Yönetim Kurulu Başkanı Utku Bengisu, Afrikalı iş adamlarının Türkiye’ye farklı baktığına dikkat çekerek iki ülke arasındaki ticaretin katlanarcağını vurguladı. Bengisu, Afrika ile ticarette hedefin 30 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek bu önemli rakamlarda Türkiye’nin bölgeye olan bakış açısının belirleyici olduğunu belirtti. 

Türk müteahhitlerin Afrika daki projelerinin değeri 65 milyar doları aştı!

POTANSİYEL PAZAR

Afrika’nın dünyanın ekonomik anlamda feraha çıkış bileti, ticari çıkış kapısı, tünelin ucundaki ışık şeklinde gördüğü bir ülke konumuna geldiğine dikkat çeken Bengisu “Afrika, Türkiye ihracatı için çok önemli bir pazar. Kıtanın nüfusu 2050 yılında 2,4 milyara tırmanacak, yani dünya üzerinde yaşayan her dört kişiden biri Afrika kıtası vatandaşı olacak. Tek başına Nijerya’nın nüfusu ABD nüfusunu geçecek. Afrika, beslenme, barınma gibi ihtiyaçları çoktan aşmış, artık kendine inşaattan tekstile, gıdadan tarım hayvancılığa, sanayiden teknolojiye ve otomotive kadar yeni ihtiyaç kalemleri ile dünyanın aradığı pazar olacak” açıklamasında bulundu.
 
Afrika’daki konut talebinin yüksekliğiyle ilgili de konuşan Bengisu, “Hızla artan nüfus, bölgelerarası entegrasyon ve altyapı eksiklikleri, Afrika’yı dünyanın en çekici pazarı hâline getiriyor. Artan talep ve gelişim ile ofis ve rezidans ihtiyacı doğuyor. Bugün kıtada 50 milyon dolar üzerinde değere sahip 300 aktif proje var. Yapı ve inşaat, kıtadaki mobilya, zücaciye ve kırtasiye sektörlerini de canlandırıyor. Afrika ekonomisinde inşaat sektörünün önümüzdeki 20 yılda yüzde 7 büyümesi bekleniyor. Bu oran, Çin’in büyümesinden daha yüksek” diye konuştu. 

Türk müteahhitlerin Afrika daki projelerinin değeri 65 milyar doları aştı!

Bengisu, 2001-2010 arasında dünyanın en hızlı büyüyen 10 ülkesinden 6’sının Afrika kıtasında yer aldığını, 2010-2020 arası da bu sayısının 7'ye ulaştığını aktardı.

Türk müteahhitler dünyada 3. sırada!

Türk müteahhitlerin yurt dışı ciro hedefi 20 milyar dolar!


Geri Dön