24 / 04 / 2024

İnşaat işleri seviyesi Temmuz'da 1,1 puan yükseldi!

İnşaat işleri seviyesi Temmuz'da 1,1 puan yükseldi!

Haziran ayında bir önceki aya göre 3,6 puan gerileyen mevcut inşaat işleri seviyesi Temmuz'da 1,1 puan yükseldi.



Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle takip edilen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Temmuz 2018 Sektör Raporu’nda; TÜİK verilerine göre, geleneksel olarak yılın 2. ve 3. çeyreğinde önemli artış gösteren ancak Haziran ayında bir önceki aya göre 3,6 puan gerileyen mevcut inşaat işlerinin, Temmuz'da bir önceki aya göre 1,1 puan yükseldiği vurgulandı. 2018'in ilk 5 ayında ihracatın geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 19 artarak 8,35 milyar dolara ulaştığına dikkat çekilen raporda 2017 Mayıs ayından bu yana yıllık ihracatın 18,67 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD)’nin, sektörün çatı kuruluşu olarak hazırladığı ‘Temmuz 2018 Sektör Raporu’nda şu tespitlere yer verildi. "Mevcut inşaat işleri seviyesi geleneksel olarak yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde mevsimsellik etkisi ile önemli artış gösterir. Ancak 2018 yılı ikinci çeyreğinde mevcut işler seviyesi Nisan ayındaki artışın ardından seçimlerin yarattığı belirsizlikler ile Mayıs ayında önce durağanlaştı, Haziran ayında ise bir önceki aya göre 3,6 puan geriledi. Temmuz ayında ise mevcut işler seviyesi bir önceki aya göre 1,1 puan yükseldi. Mevcut işler seviyesinin geçen yılların oldukça altında olması ve işlerdeki zayıflıkta, finansman olanaklarındaki sıkılaşma ile birlikte ekonomideki belirsizliklerin etkisi oldu. Mevcut işler seviyesinde yaşanacak hareketlenmede, ekonomi politikalarının etkili olması bekleniyor."

Yeni alınan inşaat işleri seviyesi ise 1,7 puan ile sınırlı bir artış gösterdi

Yeni iş siparişleri, seçim kararının ardından Mayıs'ta bir önceki aya göre 2,2 puan, Haziran'da ise bir önceki aya göre 3,4 puan gerilemişti. Temmuz'da ise seçimlerin sona ermesiyle birlikte yeni alınan işler endeksi bir önceki aya göre 1,7 puan arttı. Seçim sonrası dönemin ekonomik belirsizlikleri inşaat sektöründe yeni iş siparişlerini sınırlamayı sürdürüyor. Yeni siparişlerin geleceğini de, uygulanacak ekonomi politikalarının belirleyeceği belirtildi.

Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri ümit veriyor

Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında, yurtdışında alınan projelerin sayısı ve tutarı sektöre ümit verdi. 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yurtdışından alınan müteahhitlik projelerinde önemli düşüşler de yaşanmıştı. 2018'in ilk yarısında ise 84 proje alındı ve bu projelerin toplam tutarı 9,21 milyar doları buldu. Yurtdışı müteahhitlik işlerindeki bu artışta, özellikle geleneksel pazarlarımızdaki ekonomik iyileşmeye bağlı olarak yeni projelerin hızlanması da etkili oldu. Petrol ve emtia fiyatlarındaki artışlar geleneksel pazarlarımızda ekonomi ve inşaat alanında iyileşmelere de yol açıyor. Dolayısıyla 2018'in son 4 yılın en iyi performansının yaşanması bekleniyor.

Yabancıların konut alımı son 6 yılın zirvesinde

2018 yılının ilk yarısında yabancıların konut alımı 11 bin 816 olarak gerçekleşmiş ve son 6 yılın en yüksek konut satın alımı yaşandı. Yabancılara konut satışı düzenlemesi 2012 Haziran'dan itibaren başlamış ve ilerleyen yıllarda ilave düzenlemeler ile yabancıların konut alımı teşvik edilmişti. Ancak Türkiye’de 2013'ten itibaren yaşanan ekonomik, siyasi ve dış politik gelişmeler nedeniyle yabancıların konut alımı dalgalanma gösterdi ve sınırlı kaldı. 2018'de ise konut fiyatlarında yaşanan durağanlık ve TL’nin değer kaybı ile Türkiye’de satın alma güçleri artan yabancıların konut alımında artış oldu.

İnşaat malzemesi sanayisinde üretim artışı Mayıs ayında yavaşladı

Türkiye İstatistik Kurumu, sanayi üretim endeksi hesaplama yöntemini de yeniledi. Yeni senenin başından itibaren sanayi üretimi verileri için kullanılan yeni hesaplama yöntemi ile 2018'in Mayıs ayında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretimi 2017'nin Mayıs ayına göre yüzde 3,1 arttı. Ancak Mayıs'ta 2018 yılının en zayıf aylık üretim artışı gerçekleşti. İç talepteki yavaşlama da aylık üretim artışını da sınırladı. İhracat ise üretim artışını desteklemeyi sürdürdü. Yenilenen hesaplama yöntemi ile üretim verileri açıklanan inşaat malzemeleri alt sektörü sayısı da 23’e geriledi. Bu çerçevede 2018'in Mayıs ayında, 23 alt sektörden 15’inde üretim geçen yılın Mayıs ayına göre artarken, 8 alt sektörde üretimin geçen yılın Mayıs ayına göre de gerilediği görüldü.

İhracat Mayıs ayında 18,67 milyar dolara ulaştı

İnşaat malzemesi sanayisinin ihracatı, 2018'in ilk 5 ayında geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 19 artarak 8,35 milyar dolara ulaştı. İhracatta süren kuvvetli artış ile birlikte 2017 Mayıs'tan bu yana yıllık ihracat 18,67 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2018'de ihracat yüksek performans göstermeye devam ediyor. Yakın ve komşu pazarlarda göreceli iyileşme ile AB pazarı ihracat artışına da katkı sağlıyor. Döviz kurlarındaki artışın da ihracata destek verdiği gözlemlendi.

İnşaat sektöründe seçim sonrası gelişmeler ve beklentiler

Seçim sonrası gelişmeler ve beklentilere de yer verilen raporda; yeni yönetim sistemine geçiş sürecinde, ekonomiyi ve inşaat sektörünü ilgilendiren yönetim yapısında da değişiklikler yaşandığı da belirtildi. Yeni ekonomi yönetiminin, orta vadeli program, 2019 bütçesi ve ilk 100 günde atılacak acil adımlar üzerinde çalıştığı bilgisine yer verilen raporda, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisini de açıklanacak ekonomik programların şekillendireceği belirtildi. Yeni dönemde, inşaat sektöründe de biriken sorunlar bulunduğu belirtilen raporda, sektörün beklentileri şu şekilde sıralandı;


Yeni dönemde daha sağlıklı, sürdürülebilir bir gayrimenkul ve konut talebinin sağlanması,
İnşaat ve gayrimenkul sektöründe maliyetler ile fiyatlar ve kiralar arasında dengenin yeniden kurulması,
Üretici ve tüketici tarafını olumsuz etkileyen yüksek faiz oranlarında makul seviyelere yeniden dönülmesi, Türk Lirası’nda kalıcı istikrar sağlanması,
İnşaat sektöründe firmaların mali yapısının iyileştirilmesi ve finansmana erişim olanaklarının artırılması.
Yeni ekonomi programının inşaat sektörüne olası etkileri

Yeni ekonomi programı için iki seçenek bulunduğu ifade edilen raporda şu değerlendirmelere de yer verildi: Ekonomi programı seçeneklerinin ilki bir yıllık sıkılaştırma politikalarını içeren istikrar programıdır. Böyle bir program, hazırlanan 5 yıllık planın ilk yılında uygulanabilir. İkinci seçenek ise hızlı büyümeyi gözeten ve ekonomideki dengesizlikleri zamana yayarak çözecek bir program uygulanmasıdır. İnşaat sektörünün her iki seçenekten de etkilenmesi öngörülmektedir. İlk seçenekteki programda uygulanacak sıkılaştırma politikalarının şiddetine göre inşaat sektöründeki faaliyetlerde de en azından 6-12 aylık bir yavaşlamanın kaçınılmaz olacağı, ikinci seçenekteki genişletici politikaların uygulanması halinde ise makro dengeler ile mali göstergelerdeki bozulmaların ekonomide daha büyük sıkıntılar yaratarak inşaat sektörünü daha olumsuz etkileyeceği öngörülebilir.


Geri Dön