26 / 04 / 2024

Türkiye mimarlık alanında en iyi sisteme sahip olacak!

Türkiye mimarlık alanında en iyi sisteme sahip olacak!

Mustafa Demir, mühendislik ve mimarlık uygulamaları alanında Türkiye'yi dünyada en iyi sistemi olan ülke haline getirmek istediklerini söyledi



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) Ankara'da Sheraton Otel'de düzenlediği "Mimarlık, Mühendislik, Müteahhitlik ve Şehircilikte Yeni Yapılanma" konulu çözüm arama konferansına katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Demir, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının yeni bir isim altında yeniden yapılandırılmasıyla ilgili sürdürülen çalışmalara değindi.

Bakan Demir, yeni düzenlemeyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığının mimarlık ve mühendislikle ilgili tüm alanlarda politika üreten, sistem kuran, işleyişi denetleyen bir bakanlık olacağını ifade etti. Mimarlık ve mühendislik alanlarını üç ana başlıkta topladıklarını anlatan Demir, planlama, projelendirme ve yapım aşamalarıyla ilgili politikaları belirleyen, denetimlerde bulunan bir bakanlık oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bakan Demir, bakanlığın planlama, projelendirme ve yapım alanındaki etkin rolünü üstlenmesi durumunda bugün sektörde sıkıntı ve şikayet edilen bir çok konunun disipline edilebileceğini söyledi.

Müteahhitlik sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gerekli düzenlemeleri yapmaya çalıştıklarını ifade eden Demir, kurallara uygun olmayan yapı yapan müteahhitlerin, bu eksikliğini gidermediği sürece müteahhitlik yapma hakkının elinden alınabileceği bir düzenlemenin yapılması gerektiğini kaydetti.

Bu uygulamanın 1 Ocak 2012 yılında başlayacağını anımsatan Demir, "Göreceksiniz ki hiç bir sıkıntıya sebebiyet vermeden 1-2 yıl içinde Türkiye'de çok şikayet edilen, müteahhitlik sektörünün itibarını düşüren sıkıntılar bir anda giderilecek" dedi.

Sertifikasyon konusuna da değinen Demir, bugün bazı ustaların, kendilerinden hiç bir belge istenmediği için önüne gelen inşaatlarda en detaylı en teknik işleri yapabildiklerini ama 1 Ocak 2012 yılından itibaren belgesi
olmayanların artık inşaatlarda çalışamayacağını anlattı.

Demir, bu düzenlemelerle ilgili katkı sağlamak isteyenlere, Bakanlığın kapısının açık olduğunu belirtti.

Müteahhitlik sektöründe iş ve işlemlerin mimar ve mühendisler aracılığıyla yapıldığına işaret eden Demir, mimarlık ve mühendislik ile ilgili meslek yasalarının bir an önce çıkarılması gerektiğini, bu konuda düzenleme çalışmalarını yürüttüklerini bildirdi.

Sektörle ilgili yapılacak düzenlemelerde sektörden talep gelmesi gerektiğini vurgulayan Demir, "2010 ve 2011 yıllarını özellikle mühendislik ve mimarlık uygulamaları alanında Türkiye'yi dünyada en iyi sistemi olabilecek bir ülke haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Bakan Demir, özellikle yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin disipline edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

-İNTES BAŞKANI-
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da Bayındırlık ve İskan Bakanlığının bir çok müteahhit için okul niteliğinde olduğunu belirtti.

Bakanlığın yeniden yapılanmayla ilgili mimarlık, mühendislik yasaları, kentsel dönüşüm çalışmaları, çevre çalışmaları, üst ölçekli imar planı çalışmaları, yapı denetim ve sorumluluğu gibi başlıklarda çalıştığını ifade eden
Koçoğlu, İNTES olarak bu çalışma sürecinde bakanlığa her zaman destek olmaya hazır olduklarını kaydetti.

Müteahhitlik sektöründe bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu anlatan Koçoğlu, yurt dışı müteahhitliği konusunda bir akreditasyon kurulunun oluşturulması gerektiğini söyledi. Koçoğlu, şöyle konuştu:
"Yani yurt dışında elini kollunu sallayan müteahhit olmasın diyoruz. Yurt içinde de böyle bir uygulama olabilir. Türkiye'de herkes müteahhit olabiliyor. Bu, çürükleri artırıyor, müteahhitliğin itibarını, ismini zedeliyor. Siz isterseniz boğaz köprüsünü yapın, bilmem ne kadar baraj yapın bir tane ufacık bir binanın çökmesi bütün müteahhitlere kamuoyunun küfretmesini sağlıyor ve bazı zamanlar müteahhitlik hırsızlıkla eş anlamlı hale geliyor bazı zamanlar. Biz bunları hak etmedik. Dolayısıyla bunu temizlemek hepimiz görevi. Yurt içinde
artık müteahhitliğin sınırlandırılması gerekir. Hem sektöre girişin çok zor olması gerekir hem de bir belge istenmesi gerekir."

Konuşmaların ardından Koçoğlu, Bakan Demir'e plaket sundu.
AA


Geri Dön