29 / 03 / 2024

Türkiye müteahhitlik listesinde 2. sırada!

Türkiye müteahhitlik listesinde 2. sırada!

Türkiye, "Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi" listesinde 33 firmayla ikinci sırada yer aldı



Firmaların, ülkeleri dışında gerçekleştirdikleri iş hacimleri dikkate alınarak hazırlanan listede, geçen yıl Türkiye’den 31 firma bulunuyordu. 2009’da 50 firmayla birinciliği elde eden Çin, bu yıl da 54 firmayla ilk sırayı aldı.
        
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin küresel krize ve artan rekabete rağmen geçen yıl elde ettiği ikincilik konumunu koruduğunu, listeye giren müteahhit sayısını da artırmayı başardığını anlattı.
        
Tanınmış uluslararası inşaat sektörü dergisi "Engineering News Record" (ENR) tarafından her yıl gerçekleştirilen araştırmada, "bir önceki yılda yurt dışındaki işlerden elde edilen gelirler"in esas alındığını kaydeden Eren, araştırmanın aynı zamanda sektöre de ışık tuttuğunu ifade etti.
        
-"EN BÜYÜK ARTIŞ, ORTA VE GÜNEY AFRİKA’DA GÖRÜLDÜ"-
        
ENR’nin 2009 yılına ilişkin analizinin hem bir önceki yıla hem de geleceğe ilişkin bazı bulguları ortaya koyduğu belirten Eren, şöyle konuştu:
        
"Bunlar arasında Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi listesinde yer alan firmalar grubunun 2009’da kendi ülkeleri dışındaki toplam iş hacminin krize rağmen yüzde 0,4 oranında artış gösterdiğini; küresel krizden farklı bölgelerin farklı oranlarda etkilenmiş olduklarını, en büyük olumsuz etkinin ABD (-yüzde 16,5) ve Avrupa’da görüldüğünü (-yüzde 11.7); Ortadoğu Bölgesinde krizin yarattığı durgunluğa rağmen hükümetlerin altyapı yatırımlarını sürdürdüklerini ve iş hacmi itibariyle yüzde 0,1 oranında da olsa büyüme kaydedildiğini; buna karşın en büyük artışın sırasıyla Orta ve Güney Afrika (yüzde 31,7), Kuzey Afrika (yüzde 30,8), Latin Amerika (yüzde 14,1) ve Asya (yüzde 6,75) bölgelerinde kaydedildiğini ortaya koydu."
        
-ALTYAPI YATIRIMLARINDA ARTIŞ-
        
Finansman darlığının bina inşaatlarından elde edilen gelirin yüzde 8,5 gerilemesine yol açtığını belirten Eren, altyapı inşaatlarındaki artışın uluslararası müteahhitlik yapanların "yüzünü güldürdüğünü" kaydetti.
        
Eren, ilk 225’de yer alan firmaların ulaştırma, su ve enerji projelerinden elde ettikleri gelirin 2009’da bir önceki yıla kıyasla sırasıyla yüzde 10,6, yüzde 17,5 ve yüzde 33,6 oranlarında artış gösterdiğini bildirdi.
        
Kriz sürecinde pek çok ülkede hükümetlerin ekonomiyi canlandırmak için altyapı yatırımlarına kaynak ayırmaya davam edeceği yönünde görüşler bulunduğunu kaydeden Eren, "Dileğimiz, ülkemizde de özellikle son iki yıldır inşaat sektörünün canlı tutulması için altyapı yatırımlarına destek veren politikaların aynen devam ettirilmesidir" dedi.
        
-ÜLKELERİN SIRALAMASI-
        
Listede yer alan ülkeler ve ilk 225’e giren firma sayıları yıllar itibariyle şöyle:
         Ülkeler    2010     2009     2008
         -------   -------  ------   ------
         Çin          54       50      51
         Türkiye      33       31      23
         İtalya       22       26      22
         ABD          20       25      35
         Japonya      13       15      16
         G.Kore       12       13      11
         İspanya      11       11      11
         Fransa        5        5       5
         İngiltere     4        5       4
         Almanya       4        4       5
         Diğer        47       40      42
        
-LİSTEYE GİREN TÜRK FİRMALARI-
        
Açıklamaya göre, ENR’nin 2010 listesinde, daha önceki listede bulunmayan 3 yeni firma yer aldı. Bunlar, Yaşar Özkan, METAG ve Öztaş oldu. Geçen seneki listede bulunan Kontek firması ise, bu yılki listeye giremedi.  "En büyükler listesindeki" Türk firmaları şöyle:
        
"Enka, Gama, Rönesans, Ant Yapı, STFA, Tekfen, TAV, Polimeks, Yüksel, Nurol, Kayı, Onur, Cengiz, Yapı Merkezi, Baytur, Güriş, Doğuş, Yaşar Özkan, GAP, Betatek, Çukurova, Yenigün, Rasen, Summa, Atlas, Makyol, Alarko, Metag, IC İbrahim Çeçen, Eser Taahhüt, Limak, TML, Öztaş."
AA

Geri Dön