Türkiye'de 8 milyon konutun deprem sigortası yok!

Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Taha Çakmak yaptığı açıklamada ülkemizde 8 milyon konutun deprem sigortası olmadığını söyledi.
Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Taha Çakmak, İstanbul Finans Merkezi’nin katkılarıyla hazırlanan Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası’nda gündemle ilgili çok önemli bazı değerlendirmeler yaptı.
Söz konusu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada son günlerde sık sık gündeme gelen sigorta sektörünün geçtiğimiz yıl enflasyonun üzerinde güçlü bir büyüme sergilediğini kaydeden Taha Çakmak, hayat dışı branşlarda yüzde 76 bandında büyüme gerçekleştiğini, hayat emeklilik tarafında da aynı şekilde büyümenin sürdüğünü kaydetti. İşte Taha Çakmak’ın o açıklamaları…
Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Taha Çakmak, bu yılın ilk çeyreğinde sigorta ve hayat emeklilik alanında toplam 8 milyar Türk Lirası net kar elde ettiklerini açıkladı. Çakmak, şirketin öncelikli hedefinin bu güçlü net karı sürdürülebilir kılmak olduğunu vurguladı.
İstanbul Finans Merkezi’nde Anadolu Ajansı Finans Masası’na konuk olan Çakmak, sigorta sektörünün 2024 yılında enflasyonun üzerinde bir büyüme sergilediğini, hayat dışı branşlarda yüzde 76’lık artış yaşandığını belirtti.
2025’in ilk çeyreğinde sektörün 266 milyar liralık prim üretimine ulaştığını ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48-49’luk bir büyüme kaydedildiğini ifade etti.
Çakmak, sigorta sektöründe poliçe satışında sorun yaşanmadığını, asıl önemli olanın hasar anında riskleri etkin şekilde yönetmek olduğunu söyledi.
Yangın ve mühendislik sigortalarında büyümenin devam ettiğini belirten Çakmak, kasko fiyatlarında ise istikrar sağladıklarını dile getirdi. “2024 yılından 2025 yılına kasko fiyatlarında sadece yüzde 25 artış yaptık. 2025’te ise bu oran yüzde 20’yi geçmeyecek,” dedi.
TÜRKİYE’DE 8 MİLYON KONUTUN DEPREM SİGORTASI YOK
Açıklamasında sağlık sigortalarının sektördeki payının arttığına dikkat çeken Çakmak, vatandaşların kasko ve tamamlayıcı sağlık ürünlerine daha kolay ulaşmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Sağlık poliçelerinin payı 2024’te yüzde 20 iken, 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 25’e yükseldi.
Deprem ve doğal afet sigortaları ile ilgili de önemli detaylara değinen Çakmak, Türkiye’de yaklaşık 8 milyon konutun hâlâ DASK poliçesi olmadığını hatırlattı. “Deprem bölgesiyiz, hazırlıklı olmamız şart. 2025’te ihtiyari konut sigortalarına daha fazla odaklanacağız,” dedi. Yangın sigortalarında da büyümenin süreceğini belirten Çakmak, şirket olarak yangın poliçelerinde 140 milyon dolara kadar güvence verdiklerini ve 1,6 milyar avroluk reasürans koruması aldıklarını aktardı.
Çakmak, yılın geri kalanında da sağlık, yangın ve doğal afet sigortalarında büyümeye odaklanacaklarını ve sektörün güçlü büyüme ivmesini koruyacaklarını sözlerine ekledi.