29 / 03 / 2024

Türkiyede konut alıcısının ilk tercihi markalı konut!

Türkiyede konut alıcısının ilk tercihi markalı konut!

Türkiyede konut alıcısı artık 30-40 yıllık binalar yerine, yeni ve markalı projelerden ev almayı tercih ediyor. Bu nedenle projeler satışa çıktığı gün yüzde 40-50 satış yapabiliyor



Türkiyede konut alıcısı artık 30-40 yıllık binalar yerine, yeni ve markalı projelerden ev almayı tercih ediyor.

Bu nedenle projeler satışa çıktığı gün yüzde 40-50 satış yapabiliyor. Türkiyede markalı konut sayısı ve deprem bilincinin artması nedeniyle konut alıcısının ilk tercihi değişti. Pek çok markalı projenin daha ilk gün yüzde 40-50 satış yaptığını belirten Realty World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, bugün yeni evlenecek çiftlerin bile öncelikle markalı bir projeleri tercih ettiğini söyledi. Baygan, şöyle devam etti: Gençler eski mahalle aralarında dar sokaklardaki 30-40 yıllık binalar yerine sosyal ve teknolojik imkanları geniş yeni sitelere bakıyor. Hatta bu tür eski yerleşim yerlerinde yaşayanlar evlerini bırakıp mali güçleri elverdiğince projelere yöneliyorlar."

Geri dönüşüm uzadı

Baygan, markalı projelerin nitelikleri ile birlikte yatırım değerlerinin de yüksek olduğunu, bu durumun yatırımın geri dönüş süresini uzattığını da belirtti. Baygan 5-6 yıl önce bir gayrimenkul yatırımının kira gelirleri ile kendini amorti etme süresi konutlarda 10-12 yıl iken bugün bu süre 15-18 yıla çıktı" dedi.

Türkiyedeki faaliyetlere hakkında da bilgi veren Baygan, Garanti Koza bünyesine geçtikleri 2007'den itibaren başlayan hızlı büyümenin sürdüğünü belirtti. Bir yılda franchise ofis sayısını 30dan 123e çıkaran ve 900ü aşkın emlak danışmanı ile hizmet veren şirket, gelecek yıl Türkiyenin ikinci büyük, 2013 yılında ise sektörün lider yabancı emlak danışmanlık firması olmayı hedefliyor.

Emlak sektörü profesyonelleşiyor

Gayrimenkul sektörünün giderek profesyonelleştiğini anlatan Mustafa Baygan, birkaç yıl önce sahibinden eliyle gerçekleşen işlemlerin oranı yüzde 60 iken bugün yüzde 40a düştüğünü, kayıtlı emlakçı sayısının 30 bini geçtiğini ifade etti. Baygan Birçok üniversite gayrimenkul eğitimi veren bölümler açıyor. Danışmanlık firmaları daha önemli hale geliyor" dedi.  Şirket olarak 1,5 yılda en hızlı büyüyen emlak markası olduklarını anlatan Baygan, iş ortağı adaylarından 15 bin ile 20 bin dolar arasında franchise bedeli talep ettiklerini vurguladı.
Selma ŞENOL-BUGÜN


Geri Dön