19 / 04 / 2024

Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzesi Denizli'de açılacak

Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzesi Denizli'de açılacak

Denizli"de Türkiye"nin en  büyük arkeoloji müzesini kurabilmek için başlatılan proje çalışmalarının 2011  yılında biteceği bildirildi



Denizli, çevresindeki birçok antik kentle Roma döneminin önemli  mekanlarından biri konumunda. Kazı çalışmaları devam eden antik kentlerden  çıkartılan Roma dönemine ait imparator başları, kitabeler, dini simgeler, mermer  makinelerinin kalıntıları, kabartmalar, belgeler, dönemin özel eşyaları gibi  çeşitli materyaller, Denizli Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli  Valiliği ve Pamukkale Üniversitesi katkılarıyla hayat geçirilecek olan müzede  sergilenecek.

Denizli"de başlatılan şehir düzenleme çalışmalarının ardından yapılacak  olan müzenin proje çalışmaları 2011 yılında tamamlanacak. Proje çalışmalarının  tamamlanmasının ardından yapımına başlanacak olan müze, Roma dönemiyle ilgili  belge ve bilginin toplandığı bir arşiv ve dokümantasyon merkezi de olacak.

Hierapolis, Laodikya, Tripolis, Colosae ve Afrodisyas gibi antik kent  merkezleri ile Attuda, Eumenia, Apollonia Salbace, Heraklia Salbace, Hieron  Dionysopolis, Küçük ve Büyük Höyük, Sebastopolis, Tabae antik kentlerinde bulunan  binlerce yıllık tarihi buluntuların sergilenmeye başlanmasının ardından  Denizli"nin müze turizminde dünyanın önde gelen mekanlarından biri olması  bekleniyor.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Denizli"nin tarih boyunca Roma İmparatorluğu"na ev sahipliği yapan  çok sayıda tarihi eseri bağrında saklayan bir yerleşim birimi olduğunu ifade  etti. Denizli"de kurulan tarihi, dini ve kültürel nitelikli antik kentleriyle  Roma döneminin vazgeçilmezlerinden biri olduğunu belirten Başkan Zeybekci, antik  kentlerden çıkartılan imparator başlarının, tarihi kalıntıların, kitabelerin,  kurulacak olan dünyanın sayılı müzelerinden bir haline getirilecek olan arkeoloji  müzesinde sergileneceğini söyledi.

'PARİS"TEKİ LOUVRE MÜZESİ TADINDA VE KALİTESİNDE BİR MÜZE'

Laodikya"daki kazı çalışmalarının Pamukkale Üniversitesi öğretim  üyelerinden destek alınarak, Denizli Belediyesi tarafından yapıldığını vurgulayan  Zeybekci, şunları söyledi:

'Her yıl 1 milyonun üzerinde para harcıyoruz. Denizli arkeolojik açıdan  dünyanın en zengin kalıntılarının olduğu yerin orta yerinde. Pamukkale, Laodikya,  Hierapolis, Afrodisyas gibi en önemli antik kentlerin orta yerinde olan bir yer.  Dünyanın en büyük arkeoloji müzelerinden birisini, Türkiye"nin ise en büyük  arkeoloji müzesini Denizli"de hayata geçireceğiz. Yaklaşık olarak 100 bin  mertrekare alanda hayata geçecek arkeoloji müzesini Denizli merkezde  yapacağız.'

Müzede sergilenecek çok sayıda tarihi eserin bulunduğunu belirten  Zeybekci, 'Arkeolojik zenginliklerimiz fazlasıyla var. Açık havalarda, kapalı  depolarda sergilenmekte zaten. Biz Pamukkale Üniversitemizle yapmış olduğumuz bu  çalışmayı çok daha genişleterek, çok daha hızlandırarak tamamlamak istiyoruz.  çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Paris"teki Louvre Müzesi tadında ve  kalitesinde, öneminde ve iddiasında bir müzeden bahsediyoruz. Denizli"nin orta  yerinde bir müze. Proje kısa süre içerisinde bitecek. Proje biterken finansman  kaynaklarını da yaratıp en kısa sürede inşaatının da başlamasını istiyoruz. 2011  yılında proje çalışmaları bitecek' diye konuştu.
AA


Geri Dön