25 / 04 / 2024

'Türkiye'nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı' listesinde inşaatçılar da var!

'Türkiye'nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı' listesinde inşaatçılar da var!

Capital Dergisi “Türkiye'nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı" araştırmasının 8'incisini gerçekleştirdi. “Türkiye'nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı" listesinde inşaatçılarda yer alıyor...



Salgının açtığı yaralara karşı 2020'yi büyük bir toplumsal dayanışmayla geçiriyoruz. Tüm gönlü zengin iş insanları bağış ve yardımlarıyla ülkeye güç veriyor. İşte bu ortamda Türkiye'nin Gönlü Zengin 50 iş İnsanı araştırmasının 8'incisini gerçekleştirdik. 2019 bağış tutarını baz alan araştırmamızda, Koç Ailesi ilk sırada yer aldı. Onları Erman Ilıcak ve Fuat Tosyalı takip ediyor. Geçtiğimiz yıl bağış bütçelerini büyük ölçüde planladıkları gibi kullanan gönlü zenginler, 2020'de korona salgınında toplumun yanında yer aldı.

Bir türlü uyanamadığımız kötü bir kabusta gibiyiz. Üstelik bizim kuşağımızın bilinçaltında aslında hiç yer edinememiş öldürücü bir virüs başrolde. Capital Dergisi'nden özlem Aydın Ayvacı'nın haberine göre; tam da bu ruh haliyle İngiliz Times'a konuşan Microsoft'un kurucusu ve Bill&Melinda Gates Vakfı Başkanı Bill Gates, salgını “dünya savaşına" benzetti. Bill Gates, "Salgının dünya savaşından tek farkı, hepimizin aynı cephede olması. En büyük kabusum gerçek oldu" dedi. Bill Gates, bulunacak koroná virüsü aşısının fabrikalarda. milyarlarca dozda üretilmesi için fon sağlayacağını da açıkladı. Dünya üzerinde tanıdığımız en büyük hayırseverlerden biri olan Gates, salgınla yeryüzünde görülen eşitsizliğin daha çok perçinlendiğini ekledi.

İşte bu ortamda “Türkiye'nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı" araştırmasının 8'incisini gerçekleştirdik. Listemizde yer alan tüm hayırseverler elbette pandemi sırasında da en büyük bağışları yapan isimler oldu. Ancak araştırmamız her yıl olduğu gibi bu yıl da bir önceki yılın rakamlarını içeriyor. 2019, felaketler anlamında 2020'nin yanından dahi geçemeyecek olsa da son dönemde artan felaketleri düşününce bu yıl araştırmamıza katılanlara planlı ve plansız bağıs oranlarını da sorduk. Hayırseverlerin yüzde 48 planlı bağış oranının yüzde 90 ve üzeri olduğunu, yüzde 29,4'ü bu oranın yüzde 80-85 arasında olduğunu, yüzde 16,2’si planlı bağışın yüzde 30-40 aralığında . kaldığını, yüzde 6,4'üyse bağışların yüzde 60-70'inin planlı olduğunu açıkladı. Bu veriler de bize her ne kadar planlı bağışlar ağırlıklı olsa da hayırseverlerin aniden gerçekleşen toplumsal felaket ve olaylarda toplumun yanında olduğunu ve önceden planlanmamış bağışlar da gerçekleştirdiklerini gösteriyor.

BÜYÜK ATAK 

2019 bağış rakamlarıyla listenin zirvesinde her zamanki gibi Koç Ailesi yer alıyor. 595 milyon 886 bin TL'lik bağış rakamıyla Koç, 2020'nin de gönlü en zengin Türk ailesi oldu. Geçen yıl 3'üncü sırada yer alan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, yaptığı atakla listenin ikinci sırasına yerleşti. Bağışlarını yüzde 256 oranında artıran Ilıcak, 2019'da toplam 582 milyon 312 bin TL’yi hayır işlerine aktardı.

Geçen yılın ikincisi Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 220 milyon TL'lik bağışıyla listemizin 3'üncü sırasında yer alıyor. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, listede bir sıra yükselerek 4'üncü sırada yer aldı.

EĞİTİME ODAKLILAR 

Eğitim, Türk hayırseverlerinin bağışlarını en fazla yönlendirdiği alanlardan biri. Listede 3 sıra yükselerek 6'ncı gönlü zengin Türk iş insanı olan Enver Yücel, bu yıl EY Dünya Yılın Girişimcisi programındaki halk oylamasında ilham veren girişimciler listesinde birinci oldu. Bu seçimde Yücel'in eğitim konusunda yaptığı işlerin yanı sıra hayatını adadığı ve büyük gönül verdiği eğitimdeki destekleri de rol oynadı.

 Türkiye nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı listesinde inşaatçılar da var!

Yücel, “Artık şirketlerin, girişimcilerin kârlılıklarının yetmeyeceği ortada. Liderlerin; topluma, insanlığa ve dünyaya neler kazandırdığı, günümüzde ve bundan sonra daha büyük önem arz edecek” diyor.

Binlerce kişiye dokunuyorlar

Türkiye'nin gönlü zengin iş insanları her yıl binlerce kişiye dokunuyor. Tuncay Özilhan, bu isimlerin en önemlilerinden.

 Türkiye nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı listesinde inşaatçılar da var!

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Sosyal sorumluluk çalışmalarımızın önemli bir bölümünü Anadolu Vakfı üzerinden yürütüyoruz. Vakfımız bugüne kadar 50'nin üzerinde eğitim kurumu, yurt, spor salonu, hastane ve sağlık ocağı yaptırdı ve ilgili bakanlıklara teslim etti. 29 binin üzerinde gencimize burs imkanı ve ihtiyaç sahiplerine 600 binden fazla bedelsiz sağlık hizmeti sağlayan vakfımız aynı zamanda Değerli Öğretmenim, Mentorluk Programı, Okusun da Büyüsün gibi projeleriyle yüzbinlerce insanın hayatına dokunuyor” diyor.

 Türkiye nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı listesinde inşaatçılar da var!

"HER COĞRAFYADA TOPLUMA DOKUNUYORUZ"

FUAT TOSYALI / TOSYALI HOLDİNG YKB

ÖNCE GENÇLER 

Üç farklı kıtada üretim yapan global bir şirket olarak, bulunduğumuz her coğrafyada insana ve topluma dokunmak, onlara fayda sağlamak, öncelikli amacımız. Sosyal sorumluluk misyonu taşıyan yatırımlarımızın odağında eğitim, sosyal yaşam, maneviyat ve çevreci çalışmalar bulunuyor. Eğitimin yanı sıra yaptığımız spor yatırımlarıyla onları fiziksel olarak destekliyoruz. Tosyalı Akademi'deki çalışmalarımızla gençlerimizi iş dünyasına hazırlıyor, bölgemize ve sektörümüze kalifiye insan gücü yetiştirilmesini amaçlıyoruz.

AFET BÜTÇESİ 

Bu projelerimizde önceliğimiz üretim ve yatırıma devam ettiğimiz bölgelerimiz. Bu amaçla ülkemizin başına gelebilecek her tür olumsuz durum ve afet için de ayırdığımız ekstra bir bütçe bulunuyor. Sosyal sorumluluk bütçemizin yaklaşık yüzde 20'sini öngörülmeyen durumlar için muhafaza ediyoruz.

 Türkiye nin Gönlü Zengin 50 İş İnsanı listesinde inşaatçılar da var!

Nef CEO'su Erden Timur, “Hayatına dokunabildiğimiz insan sayısını artırmak ve dokunduğumuz hayatlarda kalıcı fayda sağlamak Nef Vakfı olarak en büyük önceliğimiz. 2019'da yaptığımız bağışların yüzde 40'ı öngörülmeyen bağışlardı. 2020'de salgın nedeniyle bu rakamın daha da artacağını öngörüyoruz” diyor.

Türkiye'nin en büyük inşaat şirketleri belli oldu!


Geri Dön