23 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk TSE Güvenli Yeşil Bina Belgelendirmesi yapıldı!

Türkiye'nin ilk TSE Güvenli Yeşil Bina Belgelendirmesi yapıldı!

FSE Güneydoğu Bölge Koordinatörlüğü tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ilk defa birçok kurum ve kuruluşun katıldığı TSE Güvenli Yeşil Bina Belgelendirmesi toplantısı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ekolojik Binada yapıldı.



 FSE Güneydoğu Bölge Koordinatörlüğü tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ilk defa birçok kurum ve kuruluşun katıldığı TSE Güvenli Yeşil Bina Belgelendirmesi toplantısı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ekolojik Binada yapıldı. 


Toplantıya Gaziantep Vali Yardımcısı Adil NAS, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz KÖKEN,Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fahrettin GÖÇÜŞ, Şahinbey Belediyesi Başkan Vekili Birol ÜRGER, Şehitkamil Belediyesi Başkan Vekili , Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Ferhat GÜVEL, Müteahhitler Derneği Temsilcisi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası yetkilileri, Yapı Denetim Şirketleri yetkililerinin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. 


FSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü M. Hakan YILDIRIM açılış konuşmasına;Avrupa Kalite Teşkilatı (EOQ) bünyesindeki ülkelerde Kasım ayının ikinci haftası Perşembe gününün "Dünya Kalite Günü" olarak kutlandığını ve 2014 yılı sloganının "Kalite İle Kazanma" olarak belirlendiğini belirterek Kalite Haftasının hayırlı olmasını diledi. 


Yıldırım; Avrupa Birliği tarafından 2013 te yayımlanan Türkiye İlerleme Raporunda TSE'nin ülkemizin AB'ye üyelik süreci çerçevesinde yaklaşık 20.000 Avrupa standardının yüzde 99 oranında uyumlaştırması ile kurumsal çalışmalarını başarıyla yürüterek bu konuda birçok AB üyesi ülkeyi bile geride bıraktığını belirtti. Standardları uyumlaştırmanın dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan, 2023 yılında dünyanın en büyük ekonomisine sahip ilk 10 ülke arasında olmayı hedefleyen Türkiye için yeterli görülmemesi gerektiğini belirtti. 


Yıldırım; Enstitünün 24 Kasım 2011 tarihinde Brüksel'de yapılan CEN Genel Kurul toplantısında tam üyeliğinin kabul edildiğini sonrasında 28 Kasım 2011 de CENELEC'e de tam üye olduğunu bundan sonra sanayicilerimizin sadece yayınlanan standardı uygulayan tarafta olmadığını, aynı zamanda CEN ve CENELEC Standard hazırlama çalışmalarına mevcut durumda en yüksek oy oranına sahip 4 ülke olan Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere'nin muadil kuruluşları ile eşit oy oranına sahip 5 ülkeden biri haline geldiğini Genel Kurul, İdari Kurul gibi yönetim / idari komitelerine katılarak oy kullanma ve diğer idari organlarına üye olarak aday gösterme hakkına da sahip olduklarını dile getirdi. 


Yıldırım ayrıca, "1956'dan bu yana tam üyesi bulunduğumuz ve 164 ülkenin üyesi olduğu Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO)'nın 10-11 Eylül 2014 tarihleri arasında Brezilya'da yapılan 37. Genel Kurulunda, ISO nun en üst yönetim organı olan ISO Konsey' inin 2015-2017 dönemi için yapılan üye seçiminde Türk Standardları Enstitümüz, en çok oy alan kuruluş olarak konsey üyesi olmaya hak kazanmıştır. " dedi. 


Türk sanayisi için çok önemli olan bu gelişmelerle, Küresel rekabette ülke ekonomisi adına hayati önem taşıyan bu çalışmalarda dünya standardlarını bizim oluşturmamızın önem arz ettiğini ve tüm sanayicilerimizi, üniversitelerimizi, kamu kurum ve kuruluşlarımızı kendi faaliyet alanlarıyla ilgili standard hazırlama çalışmalarına; ihtisas kurulları ve ayna komitelere katı maya davet eden TSE Güneydoğı Bölge Koordinatörü Yıldırım; bu önemli gelişmelerin ancak bu şekilde bir anlam bulacağını belirtti. 

Yıldırım ; Türk Standardları Enstitüsü'nün Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu standardizasyon, eğitim, belgelendirme, gözetim, muayene ve test hizmetleri ile çevre ve toplum sağlığı ile güvenliğinin korunması için yaptığı çalışmalar ile yurt dışından alınan hizmetlerin Türkiye'de verilmeişbirliğiyle Türkiye'de Bilgilendirme toplansini sağlayarak döviz kaybının önüne geçilmesini kendisine ilke edinmiş ve küresel belgelendirme sistemlerini de yakından takip etmekte ve yeni sistemler geliştirmekte olduğunu bu vizyonda Enstitünün;Yapılan binada enerjinin, suyun ve diğer kaynakların etkin ve verimli kullanıldığını, topluma ve çevreye zararlı etkilerin en aza indirildiğini,gerek mimari, gerek statik yönden bulunması gereken tüm şartların bulunduğunu gösteren Güvenli Yeşil Bina Belgelendirmesi faaliyetlerine başlamış olduğunu söyledi. 


TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörlüğü ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlemiş oldukları "Güvenli Yeşil Bina Belgelendirmesi Bilgi Toplantısının hayırlara vesile olmasın dileyen Yıldırım, TSE ile çalışmalara verdikleri destekten dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Genel Sekreteri Sn. Deniz Köken' e Beyazıt Han Rölyefi ve Kanunname-i İhtisabı Bursa Kitapçığı verdi.. 

Fen İşleri Daire Başkanlığı Enerji İşleri Müdürü Ayşegül Tekerekoğlu; toplantının yapıldığı Ekolojik Bina hakkında bilgiler verdi. Büyükşehir Belediyesi olarak Ekolojik Kent projesi hakkında sunum yapan Tekerekoğlu' nun ardınan TSE Yapı Sektörü Belgelendirme Müdürü Osman Özdemir tarafından TSE Güvenli Yeşil Bina Belgelendirmesi hakkında sunum yaptı. Sunumunda diğer yabancı belgelendirme sistemlerinden farklı olarak deprem, yangın, enerji, radyasyon, elektromanyetik kirlilik gibi önemli konuların diğer sistemlere nazaran TSE Belgelendirmesi içinde daha fazla yer aldığını belirtti. 


Sabah 67.yıl


Geri Dön