18 / 04 / 2024

Türkiye'nin paslanmaz çelik ihracatı 521 tona ulaştı!

Türkiye'nin paslanmaz çelik ihracatı 521 tona ulaştı!

Türkiye'nin paslanmaz çelik ithalatının 521 tona ulaştığını belirten uzmanlar, yerli sanayinin paslanmaz çelik üretebilmek için Türkiye'nin var olan avantajlarını dikkate alması gerektiğine dikkat çekiyor.



Türkiye'nin çelik sektöründe oluşan tecrübenin paslanmaz çelik üretimine de olumlu yansıyacağı belirtiliyor. Uzmanlara göre genç ve eğitimli nüfus, yapüacak yatırımların ihtiyaç duyacağı insan gücünü rahatlıkla karşüayabilecek düzeyde. 



Özellikle Türkiye'nin paslanmaz çelik üretiminin temel hammaddesi olan krom metaline sahip olması, coğrafî açıdan önemli bir avantaj. Krom rezervi bakımından zengin olan Türkiye'de, ferrokrom tesislerinin yüksek ve düşük karbonlu ferrokrom üretimi yapabildiğini anımsatan yetkililer, Türkiye'nin yakın coğrafyasında paslanmaz çelik üretiminin yapılmadığının altını çiziyor. Paslanmaz çelik üretimi en yakın batıda İtalya'da ve doğuda Hindistan'da yapılıyor. Bu noktada petrol endüstrilerinin yanı sıra son yıllarda inşaat sektöründeki büyük yatırımları ekleyen Arap yarımadası ve Türk cumhuriyetleri; bu konuda Türkiye'nin potansiyel pazarı konumunda bulunuyor. Paslanmaz çelik üretim yatırımı için İskenderun'un en uygun bölge olduğunu ileten yetkililer, önemsenen pazara hakimiyeti ve krom cevheri ile ferrokrom fabrikalarınayakınlığı dolayısıyla bu bölgenin öne çıktığını söylüyor. Türkiye'de paslanmaz çeliğin kitlesel üretüebümesi için çelik türleri bakımından uzun ürün, beton çeliğin üretimdeki ağırlığının azaltılması gerektiğini ifade eden yetkililer, katma değeri yüksek ürünlerin payının artırümasının, ülke ekonomisi açısından önem taşıdığını kaydediyor. Uzmanlar, yassı ürünlerin ve kaliteli çeliklerin üretiminin artırılması ile paslanmaz çeliğin kitlesel üretiminin sağlanacağını ileri sürüyor. 



800 bin ton üretim kapasitesi ihtiyacı karşılar 

Yatırımların, Türkiye'nin ve yakın coğrafyanın ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanması gerektiğini belirten uzmanlar, ülkede yıllık üretim kapasitesinin en az 800 bin ton olması gerektiğini vurguluyor. 

Türkiye'nin sahip olduğu hammaddelerin mutlak ülke ekonomisinin yararına kullanılması yönünde stratejiler geliştirilmesinin önemine değinen sektör temsilcileri, bu gelişmenin, yatırımların yapılması yönünde önemli bir adım olduğunu kaydediyor. 


Paslanmaz çelik üretiminde Türkiye'nin avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajları da bulunuyor. Yetkililere göre bu sıkıntüarın başında yüksek enerji fiyatları geliyor. Enerji-maliyetinin, enerji tüketiminin sık olduğu paslanmaz çelik üreticisinin rekabet edebilirliğini sınırladığına işaret eden uzmanlar, ayrıca Türkiye'nin, paslanmaz çeliğin bazı kalitelerinde kullanılan nikel metalinin rezervleri bakımından da yetersiz olduğunu kaydediyor. Bu hammaddenin, Rusya'dan sağlanabileceğini belirten yetkililer, paslanmaz çeliğin haddelenmesinde oluşan farklılığın da yatırım maliyetlerini yükselttiğini vurguluyor. 


Dünya Sektörel Ek


Geri Dön