29 / 03 / 2024

Türkler 10 ayda yurtdışında 730 milyon dolarlık şirket aldı!

Türkler 10 ayda yurtdışında 730 milyon dolarlık şirket aldı!

Yatırım arayışları hızlanan Türk şirketleri, yılın 10 ayında yurt dışında yaklaşık 730 milyon dolarlık 26 satın alma gerçekleştirdi. Rakamın yıl sonunda 30’ u bulması bekleniyor...



Ülker’in dünya devlerinden Gopa’yı, Koç Holding’in Grundig’i satın almasıyla başlayan Türk şirketlerinin yeni pazarlara yatırımı; son olarak geçtiğimiz günlerde Oyak Grubu’nun Avusturya merkezli Chemson’u ve Global Liman İşletmeleri’nin Barselona Limanı’nı da işleten Creuers şirketinin yüzde 23 hissesini devralmasıyla devam ediyor. Türk şirketleri, bu yılın 10 ayında yaklaşık 730 milyon dolar tutarında 26 satın alma işlemi gerçekleştirdi. Rakamın yıl sonunda işlemde 30’u bulması, tutarda ise 900 milyon doları geçmesi bekleniyor.  


En çok satın alma İtalya, Yunanistan’da


EY Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, DÜNYA’ya yaptığı değerlendirmede, yatırımların ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerinde imalat, ulaştırma ve gıda, enerji, bilişim, hizmetler ve otomotivde yapıldığını anlattı. Cantekinler, Türk şirketlerinin en çok satın alma yaptığı ülkelerin İtalya, Yunanistan ve Rusya olarak sıralandığını, ayrıca, Brezilya ve Meksika gibi uzak coğrafyalarda da şirket satın alındığını söyledi.


Cantekinler, Türk şirketlerinin önümüzdeki yıl yurtdışında yapacağı satın almaların toplamda 1 milyar doları aşabileceğini öngördü.  Cantekinler, bu yılın 10 ayında yurtdışı yatırımcılar Türkiye’de yaklaşık 4 milyar dolarlık satın alma gerçekleştirirken, Türklerin yurtdışında yaptığı satın almaların bu tutarın yaklaşık altıda birine denk geldiğini bildirdi.  Cantekinler, bu yılın sonuna kadar 56 işlemin daha gerçekleşmesini beklediklerini kaydederken, ilk 10 ayda gerçekleşen satın alma işlemlerinin ortalama değerinin yaklaşık 30 milyon dolar olduğunu gözönünde bulundurduklarında bugünden yıl sonuna kadar gerçekleşebilecek ilave işlem değerinin yaklaşık 180 milyon doları bulabileceğini düşündüklerini söyledi.  


Dünyanın Türkiye’ye ilgisi çok daha fazla


Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar da son 34 yıldır Türk şirketlerinin yurtdışında yaptığı şirket satın alımlarında artış gözlemlediklerini ifade ederek, bu tarz işlemlerin sayısının yılın 9 ayında 20’yi bulduğunu, yıl sonunda da 2012’ye benzer, 2530 adet bandında gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Vardar, “Önümüzdeki yıl da benzer bir hareket bekliyorum” dedi. Bu yılın 10 ayında yabancıların Türkiye’de yaptığı satın almalar ve doğrudan yabancı sermaye girişinde azalma olduğuna işaret eden Vardan, hem adet hem de hacimsel olarak bakıldığında dünyanın Türkiye’ye ilgisinin, Türklerin dünyaya olan ilgisinin kat kat üzerinde bulunduğunu söyledi.  


Vardar, marka gücü ve dağıtım ağı kuvvetli olup, kriz nedeniyle sıkıntı yaşayan ve satın alma fırsatı oluşturan şirketlerin bulunduğu, özellikle Türkiye’nin ticari ilişkilerinin yoğun olduğu Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, birçok fırsat barındıran Irak, özelleştirme fırsatları ile öne çıkan Yunanistan, madencilik alanında Amerika ve Güney Afrika, ayrıca Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin Türk yatırımcıların radarına girdiğini bildirdi. Vardar, bu konuda Türk şirketlerinin önündeki en büyük engelin, sermaye birikiminin yetersizliği olduğuna da dikkati çekti.


Dünya


Geri Dön