29 / 03 / 2024

Türkler yurt dışında gayrimenkule yatırım yapıyor!

Türkler yurt dışında gayrimenkule yatırım yapıyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgilere göre, yurt dışındaki doğrudan yatırım miktarında en fazla artış gayrimenkul sektöründe kaydedildi..



Yurt içinde yerleşik kişilerin doğrudan yatırım tercihleri bu yılın 8 ayında ABD'den yana oldu. Son yıllarda ilk sıralarda yer alan Hollanda, yerini 643 milyon dolarlık sermaye girişi yapılan ABD'ye bıraktı.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içinde yerleşiklerin ABD'deki doğrudan yatırımları bu yılın 8 ayında 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,4 artarak 643 milyon dolar oldu. 

 

Yine bu yılın 8 ayında 566 milyon dolarlık sermaye girişi gerçekleştirilen Hollanda ise ikinci sıraya yerleşti.

 

Dünya Gazetesi'nin haberine göre ABD ve Hollanda'nın ardından yurt içinde yerleşiklerin en fazla doğrudan yatırım yaptığı ülkeler; 202 milyon dolarla İngiltere, 134 milyon dolarla Azerbaycan ve 129 milyon dolarla Almanya, 62 milyon dolarla da Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralandı.

 

Türkiye'ye, 2017'nin Ocak-Ağustos döneminde ABD'den gelen doğrudan yatırım miktarı 109 milyon dolar, Hollanda'dan gelen doğrudan yatırım miktarı ise 1,5 milyar dolar oldu.

 

Doğrudan yatırımlarda en fazla artış gayrimekulde

 

Yurt içinde yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımlarında en büyük payı yüzde 31 ile madencilik ve taş ocakçılığı aldı. Doğrudan yatırımlarda ikinvi büyük pay ise 448 milyon dolarla gayrimenkul sektörünün oldu.

 

Gayrimenkul sektörünü, 228 milyon dolarla finans ve sigorta ve 217 milyon dolarla da imalat sektörleri takip etti.

 

Doğrudan yatırım miktarında geçen yılın 8 ayına kıyasla en fazla artış  gayrimenkul sektöründe kaydedildi. Gayrimenkul sektöründe yerleşiklerin geçen yılın 8 ayında 229 milyon dolar olan doğrudan yatırımları yüzde 95,6 artış gösterdi.

 

Bu dönemde, 193 milyon dolarla holding şirketlerinin faaliyetleri, 109 milyon dolarla inşaat, 108 milyon dolarla ulaştırma ve depolama ve 100 milyon dolarla da bilgi ve işlem sektörleri yurt içinde yerleşiklerin 100 milyon doların üzerinde doğrudan yatırım yaptığı sektörler olarak sıralandı.

 


Geri Dön