28 / 03 / 2024

Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün ayakları 200 metreye ulaştı!

Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün ayakları 200 metreye ulaştı!

Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün ayakları 200 metre yükseldi...



Dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün ayakları 200 metre yükseldi. Viyadüklerdeki çalışmalar da tam gaz.

 

Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.  Yapımını  ICA konsorsiyumunun üstlendiği köprü, estetik ve teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak. Her iki yakada hızla yükselip 200 metreye ulaşan köprü ayaklarına destek olan geçici kirişlerden üçüncüsü de 162 metre yüksekliğe konuldu.   


YÜKSELİŞ BİR AY DURACAK 

Avrupa yakasındaki Garipçe ve Asya yakasındaki Poyrazköy arasında inşa edilen köprüdeki çalışmalar planlandığı gibi sürüyor. 208 metre seviyesine ulaşıldığında kullanılan kalıp sistemi değişeceği için kulelerin yükselmesi yaklaşık bir ay duracak.  Avrupa Kule Sorumlusu Ömer Çeri, “Kuleler yükselmeye devam ediyor. Yaklaşık 60 metrede bir geçici kiriş yerleştiriyoruz. Üçüncü geçici kirişi de koyduk. Önemli bir aşamayı daha geçtik” dedi. 


KAYAR KALIPTAN TIRMANAN KALIBA 

Geçici kirişlerin, ana kablolar ve halatlar bağlanana kadar,  güvenlik amacıyla yerleştirildiğini söyleyen Ömer Çeri, “Şu anda 200 metredeyiz. 208 metreye kadar süratle yükseleceğiz, ondan sonra kalıp değiştiriyoruz. Eğik askı halatlarının bağlantısı için çelik kutuları koymaya başlayacağımız için artık kayar kalıptan tırmanan kalıba geçiyoruz. Her şey planlandığı gibi gidiyor” diye konuştu. 

Köprü inşaatındaki çalışmalar hız kesmeden devam ederken,  giriş ve çıkışlarındaki yaklaşım viyadüklerinin ayakları da yükseldi.  Köprü ve viyadüklerin yanı sıra otoyol açma çalışmaları da devam ediyor. 


EN GENİŞ VE EN YÜKSEK OLACAK

Üçüncü Boğaz Köprü’sü ‘en’lerin köprüsü olacak. Köprü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprünün bir başka eni ise 322 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması. Köprüde 8 şerit karayolu ve 2 şerit tren yolu geçecek.



ERCAN ÖZTÜRK/ Akşam Gazetesi    


Geri Dön