25 / 04 / 2024

Ucuz konut için yeni formül!

Ucuz konut için yeni formül!

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum'un çağrısına destek veren Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım'dan ucuz konut için ilginç bir formül geldi. 



Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum geçtiğimiz günlerde gayrimenkul sektörüyle ilgili çarpıcı açıklamalar yapmıştı. Gereksiz lüks malzeme kullanımının ve fazla sosyal alan inşaatlarının konut fiyatlarında artışa yol açtığı tespiti yer aldı.


Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, yılın ilk günlerinde gündemi meşgul eden ‘ucuz konut’ için herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyledi. 


Ucuz konut için yeni formül!


Umut Durbakayım, Murat Kurum'un ucuz konut üretilmesi için yaptığı çağrıya sonuna kadar destek verdiği ifade etti. Durbakayım, "Bu kapsamda, müteahhit olarak elimizi taşın altına koyduk. Daire metrekare birim fiyatlarının ulaşılabilir seviyede olması için herkesin de elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. 


Otopark isteyen alsın

Umut Durbakayım'dan daire fiyatlarını daha düşürmek için ilginç bir öneri geldi. Durbakayım, "Otopark alanların ortak alan vasfından çıkarılarak (emsal dışına alınması) her daireye ayrıca tahsis edilmeli. Böylece isteyen daireyi satın alırken otopark alanı için tercih kullanabilecek. İsteyen kiraya vererek, isteyen satarak daire maliyetini düşürebilecek. Bir taşla iki kuş vurmak mümkün. Hem trafik sorununa çözüm üretmiş oluruz, hem de isteyenlere maliyeti ve aidatı düşük daire sunmuş oluruz" ifadelerini kullandu.


Durbakayım, her daire için yaklaşık 35 metrekarelik otopark alanı inşaatı yapıldığını söyledi. Durbakayım, “Ortalama 100 metrekarelik bir daire için yapılan otopark alanının inşaat bedeli ise toplam daire inşaat bedelinin yüzde 12’si kadardır. Metrekaresi 4.500 lira olan 100 metrekare bir dairenin fiyatı otoparkı ile birlikte 450 bin lira olurken, söz konusu maliyet hesabına göre otopark olmayan daire fiyatı yaklaşık 395 bin liraya düşer. Her daire için 35 metrekarelik otopark alanının sabit olacağı düşünüldüğünde;, daire metrekaresi düştükçe otopark alan maliyetinin toplam daire içindeki maliyeti büyüyecektir. 50-70 metrekare daire alanların tasarruf edeceği rakam daha da artacaktır" dedi. 


Gereksiz sosyal alan sorunu

Uygun fiyatlı ev için en önemli kriterin arsa olduğunu belirten Durbakayım, ihale hırsıyla bazen firmaların yüksek rakamlar verdiğini söyledi. Durbakayım, " Bu da satış fiyatlarına yansıyor. Malzeme konusu da önemli. Fazla lüks malzemelerin tercihi de satış fiyatlarına yansıyor. Son 5 yıldır yapılan projelerdeki sosyal donatılarda aşırıya kaçanlar oldu. Kullanılmayan sosyal alanların maliyeti, projenin toplam maliyetini dolayısıyla daire metrekare maliyetini de yukarı taşıdı. 100 bin metrekare satılabilir alan varsa biz toplam inşaatı 140-160 bin metrekare yapmalıyız. 220 bine çıkarsa o projede konut fiyatları da artar" açıklamasında bulundu. 


Geri Dön