26 / 04 / 2024

Uluslararası Finans Merkezi'ne 10 katlı konutlar için izin!

Uluslararası Finans Merkezi'ne 10 katlı konutlar için izin!

Ümraniye’nin yeşil alanlarının, Uluslararası Finans Merkezi’ne yapılacak 'süs bahçesi' için Bakanlık kararıyla kullanılmasına karar verildi. İçinde sağlık merkezinin de olduğu yeşillikler içindeki yaklaşık 15 bin metrekarelik arazinin yerine, 10 katlı konutlar inşa edilecek. 



Ümraniye Belediyesi Ayfer Soyak Sengir Sağlık Merkezi ve Soyak Aile Sağlığı Merkezi’nin içinde bulunduğu, Çakmak Mahallesi’ndeki 15 bin metrekarelik yeşil alan ile ilgili yeni bir plan değişikliği gerçekleştirildi. Karar'da yer alan habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı plan değişikliği ile, şubat ayında ticaret+konut alanına alınan arazinin, Bahçeşehir Koleji’nin bitişiğindeki 400 metrekarelik kısmı “Özel Eğitim Tesis Alanı”na alındı. Plan değişikliği, itirazlar için bir ay süreyle askıya çıkarıldı. 

YEŞİL ALANI YOK EDEN SÜREÇ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mülkiyeti Ümraniye Belediyesi’nde olan Çakmak Mahallesi 189 ada 4 ve 32 nolu parselleri ilk önce rezerv alanı ilan etti. 2005'te dikilen ağaçların yeşillendirdiği arazinin ortasında da sağlık merkezi bulunuyordu. Bakanlık daha sonra, bitişikte yer alan Uluslararası Finans Merkezi arazisi içinde kalan gecekonduları tasfiye etmek için, söz konusu yeşil alanın planlarını şubat ayında değiştirerek konut alanına dahil etti. Plan değişikliği ile araziye çok sayıda 10 katlı apartman inşa edilmesinin yolu açıldı. 

 Bakanlığın plan değişikliği raporuna göre, arazinin 11 bin 836 metrekaresi konut alanına, 2 bin 810 metrekaresi park alanına, 400 metrekarelik kısmı da “Özel Eğitim Tesis Alanı’na ayrıldı. Raporda yer alan plan çizimine göre, eğitim tesis alanına alınan kısım,  Bahçeşehir Koleji’nin binasına bitişik dar ve uzun bir arazi parçasına ait. 

Bakanlığın, Ümraniye halkını yok sayan plan kararları açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

“İstanbul Finans Merkezi sınırları içinde mer’i imar planında ‘park ve yol alanı’ fonksiyonunda kalan, niteliksiz yapıların tahliye, tasfiye, ve kamulaştırılmasına ilişkin protokol Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ümraniye Belediyesi Başkanlığı arsında 26.10.2016 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu protokol ile özetle; Çakmak Mahallesi 189 ada 4 parsel, 189 ada 32 parsel ve tescil harici alanı içeren 4.10.2019 tarihli makam oluru ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca rezerv yapı alanı ilan edilen alanda yapılacak olan plan ile ‘Ticaret-Konut Alanı’ kullanımına dönüştürülmesi ile İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi kapsamında park ve yol alanı lejantında kalan taşınmazların  tasfiye ve tahliye işlemlerinin gerçekleştirilmesi planlanmıştır.”

Ümraniye Çakmak Mahallesi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıya çıktı!


Geri Dön