28 / 03 / 2024

Ümit Alp: Uşak'taki 80 bin binanın 40 bini yıkılmalı!

Ümit Alp: Uşak'taki 80 bin binanın 40 bini yıkılmalı!

Yapı denetim uzmanı inşaat mühendisi Ümit Alp, Uşak'ta 80 bin binadan 40 bininin yıkılması ve yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Alp, 40 bin çürük binanın ekonomik maliyetinin 4 milyar lira civarında olduğunu söyledi.




Yapı denetim uzmanı inşaat mühendisi Ümit Alp, Uşak'ta 80 bin binadan 40 bininin yıkılması ve yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Depreme karşı dayanıksız binaların ilk raporlama çalışmasını yapan Tekyap Yapı Denetim'in yetkilisi Ümit Alp, 40 bin çürük binanın ekonomik maliyetinin 4 milyar lira civarında olduğunu söyledi. 


Türkiye geneli

Türkiye genelinde 19 milyon konut ve işyeri bulunduğunu hatırlatan Alp şunları söyledi: "Bu binaların devlet verilerine göre 14 milyonu başta deprem olmak üzere diğer afetlere dayanıklı değil. Bugüne kadar yapılan hesaplamalara göre deprem ve diğer afetlerdeki can ve mal kaybı Türkiye Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 2'sine eşdeğer. Deprem yüzünden ülke kaynaklarının yüzde 2'sinin heba olup gitmemesi ve en önemlisi de canların yitirilmemesi için 14 milyon yapının aşamalı olarak yenilenmesi gerekiyor." 


Devlet destek sağlıyor

Riskli Yapı Mevzuatı'nın her ilde bir an önce uygulanır hale getirilmesi gerektiğini de ifade eden Alp, binasının riskli olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşın lisanslı bir denetim firmasına başvuruda bulunmasını istedi. Alp, devletin riskli çıkan binaların sahiplerine binanın yıkılıp yenisinin yapılması şartıyla kira yardımı, kiracıya taşınma yardımı, yıkım ve yapım kredisi, inşaat ruhsatlarıyla ilgili harçlardan muafiyet gibi mali destekler sağladığını sözlerine ekledi. 



Yeni Asır




Geri Dön