24 / 04 / 2024

Ümraniye'deki İki Çocuklu Kibele heykeli kaldırıldı!

Ümraniye'deki İki Çocuklu Kibele heykeli kaldırıldı!

Ümraniye’de, bir sitede sosyal tesisler ve heykeltıraş Mehmet Aksoy’un heykelinin bulunduğu alanın Milli Emlak’a ait olduğunun mahkeme kararıyla kesinleştiği gerekçesiyle belediye, sosyal tesisleri yıkmaya başladı. Aksoy, heykeli zarar görmeden kaldırttı



İstanbul’daki Ümraniye Soyak Yenişehir Kibele Evleri sitesinde yer alan ‘İki Çocuklu Kibele’ heykeli, Ümraniye Belediyesi ekiplerince önceki akşam kaldırılmaya çalışılan heykeltıraş Mehmet Aksoy, heykelin bulunduğu yere giderek, eseri zarar görmemesi için kendisinin taşımak istediğini söyleyip ekiplere engel olmuştu. Aksoy, dün sabah heykeli demonte ederek atölyesine taşıdı. Belediyenin mahkeme kararıyla kesinleşen gerekçesi ise, 12 yıl önce yapılan sitede sosyal tesisler ve Aksoy’un heykelinin bulunduğu alanın Milli Emlak’a ait olması.


‘Aynı belediye izin vermişti’


Yaşanan olayı nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Mehmet Aksoy şunları söyledi: “12 sene sonra burasının Milli Emlak’a ait olduğu Ümraniye Belediyesi tarafından iddia ediliyor, mahkemeye gidiliyor. Hakikaten de Milli Emlak’a ait olduğu görülüyor. İşin tuhafı, 12 sene önce aynı belediyenin buraya yapı ruhsatı vermesi. Sorun bence bu. Heykeli kendim kaldırmak istedim, kibarlık gösterdiler. Kendi heykelimin celladı oldum. Ona bile seviniyorum. Sağ olsunlar.”


Kars’taki ‘İnsanlık Anıtı’ heykeli dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “ucube” olarak addedilip 2011’de yıkılan Mehmet Aksoy, “İyilik, güzellik yapmaya çalışıyorsun, her seferinde ‘biz güzel bulmuyoruz’ diye kafana vuruyorlar. Aslında bütün mesele sanat kültürümüzün olmaması. Heykel de aslında milli bir servettir, kamuya ait alanda durabilir. Böylece çocuklarımızın hafızasında heykel olabilir. Akıllarına bile gelmiyor.”


Erdoğan’a sadakat gösterisi


“Ucube” davası sonrası yaşanan bu olayda şahsınıza yönelik bir kasıt görüyor musunuz, sorumuza Aksoy şöyle yanıt veriyor: “Bence kasıt yok. Ama Erdoğan’a sadakat gösterisi de olabilir. Bunu kan davası haline getirmekten ne kazanabileceklerini anlamıyorum. Heykeli put yerine koyuyorlar. Biz de kafalardaki putlarla savaşıyoruz. Heykeli put görenler arkaik dönemin de çok gerisinde yaşıyorlar. Biz heykeli hep savunacağız.”


‘Ben o davayı kazandım’


Mehmet Aksoy, Erdoğan’ın ‘ucube davası’nda 10 bin TL’lik tazminat cezasına mahkûm edilmesi, kararının Yargıtay’dan dönmesine ilişkin ise şunları söyledi: “Hukuk sisteminin ne kadar kaygan zeminde durduğunu gösteriyor. Türk hukukuna güvenemiyorsun. Bu davada ‘ucube’ kelimesinin anlamını daha önce TDK, şimdi Yargıtay değiştirdi. Herkes herkese ucube diyebilir. Ben de Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a diyebilirim. Hakaret içeren mana yok. Ben o davayı kazandım arkadaş, alnım ak, içim rahat. Kazanamadığım 10 bin TL’yi de arkadaşlarla yedik, içtik, kutladık. Dava İnsan Hakları Mahkemesi’nde. Ucube dedikleri heykeli tekrar o tepenin başına koyacağımız günü bekliyorum. Her şey değişiyor. Ampul de patlayabilir, o belediye de değişebilir. Umutlu bir çocuğum ben.”


‘Emek yoksa para haramdır’


“Şimdi Erdoğan’ın ‘haram parayı heykele yatırmam” dedim diye açtığı dava başlayacak. Haram anlayışım sorgulanıyor. Ne haramdır, ne değildir kendimce bilirim. Bu benim yaşama prensibimdir, kim karışabilir? Emek vermediğin para haram paradır. Nokta.”



Cumhuriyet


Geri Dön