24 / 04 / 2024

Urla Teknokent projesi sonbahara kaldı

Urla Teknokent projesi sonbahara kaldı

Urla'da kurulması düşünülen teknokente ilişkin anlaşmazlık İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın çabalarına rağmen şimdilik çözüme kavuşamadı



Fransız şirket ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü yönetimi Eylül'de masaya oturacak

Fransız teknoloji geliştirme şirketi C.I.COM ile  İzmir  Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) arasında yaşanan teknokent anlaşmazlığı, İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın yoğun çabalarına rağmen bir çözüme kavuşamadı. Önceki akşam Swissotel Grand Efes İzmir'de yapılan toplantıda taraflar, yaklaşık 4 milyar dolarlık yatırımla Urla'da kurulacak olan teknoloji geliştirme bölgesinin önünü tıkayan konularda bir çözüm yolu bulamadı. Dün Urla'daki İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde (İYTE) yapılması planlanan ikinci tur görüşmeleri ise İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken'in şehir dışında olması nedeniyle iptal edildi.

KARAR VERİLECEK
İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken'in "Önce yerleşim planını hazırlayıp bize sunun" yönündeki isteğinde ısrarlı olması, C.I.COM'un Başkan Vekili Cem Ateşler'in ise "Önce bir anlaşma yapalım, sonra planı sunalım' şeklindeki önerisi, çözümsüzlüğü getirdi.
İZTEKGEB Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, İZTEKGEB Yönetim Kurulu'nun çoğu üyesini tatilde olduğunu, bu nedenle herhangi bir karar alınamayacağını söyledi. İlken, "Yönetim kurulu eksik. Yönetimi Eylül ayında toplayıp süreci anlatacağım. Bu zamana kadar olan gelişmelerle ilgili bir değerlendirme yapacağız" diye konuştu.
Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu ise teknokent projesinin İzmir'de çok şey kazandıracağı konusunda ısrarlı olduklarını söyledi. 2 tarafın bir araya gelmesini olumlu bulduklarını kaydeden Elmasoğlu, şöyle konuştu: "İzmir'de en çok şikayet ettiğimiz konu yeni yatırımın gelmemesi. Teknokent sayesinde kent yeni yatırımcılara kavuşacak."

'ÖNCE YETKİ GEREK'
C.I.COM'un Fransa'daki Nice'den Dubai'ye kadar birçok ülkede farklı projelere sahip olduğunu hatırlatan Elmasoğlu, İzmir'de ise green innovation park (yeşil inovasyon parkı) konseptiyle özgün bir proje hazırladıklarını vurguladı. Elmasoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa'da bile olmayan özgün bir proje olacak. Sayın Rektör bizden bu yerleşim planını istiyor. Ancak bu ciddi bir plan süreci ve para demek. Bu planı uluslararası kuruluşlara yaptıracağız. Bu nedenle biz önce elimizde bölgenin tanıtımı ve satışında yetkili olduğumuzu gösteren belge olmasını talep ediyoruz. Bu belge olursa bölgeyi fuarlarda ve toplantılarda tanıtmaya başlarız."
YeniAsır/Sinan Doğan


Geri Dön