20 / 04 / 2024

Uzmanlar sel baskınına uğrayan binalar hakkında konuştu

Uzmanlar sel baskınına uğrayan binalar hakkında konuştu

Uzmanlar, sel baskınına uğrayan binaların çoğunun dere yatağındakiler olduğunu belirtti



Sel baskınına uğrayan binaların çoğunun dere yatağındakiler olduğunu hatırlatan uzmanlar, "Büyükşehir Belediyesi son felaketten ders alıp bunları kamulaştırmalıdır" çağrısında bulundu

İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu:

YEŞİL alanlar, vadiler, dolgu alanları ve dere yatakları imara açıldı. Biz 1999 yılında İBB'nin Ayamama Deresi'ni de içine alan 1/5000 ölçekli planda yaptığı değişikliklere itiraz ettik. İBB, Ayamama Deresi'ni de içine alan bölgeyi imara açtı ve çok büyük komlekslerin yapılmasına izin verdi. Biz İstanbul İdare Mahkemesine başvurduk. Mahkeme İBB'nin bu planını iptal etti. Biz, gerekçemizde bölgenin doğal koşullarının gözardı edildiğini belirttik. Yeşil alanların yok edileceğini ve dere vasfının da ortadan kaldırılacağını kaydettik. Ancak rant çılgınlığının sonucu olarak İBB ne bizi ne de mahkemeyi dinledi. Toplumun uyarılarını hiçe saymış bir yönetim anlayışı bu. Yaşanan sel de bunun bir sonucu.

İstanbul Şehir Planlamacıları Odası Genel Başkanı Erhan Demirezen:

"İstanbul'da afet denilince sürekli olarak Deprem anlaşılıyor. Sel gerçeği unutuluyor. Geçmiş yıllarda da defalarca sel yaşandı. Bu felaketlerde birçok insan hayatını kaybetti. Alibey deresi defalarca taştı. Ancak hiçbir önlem alınmadı. Bir an önce dere yataklarındaki özel mülkiyet alanlarının kamulaştırılması, istimlak edilmesi gerekiyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İSKİ) dere yatakları ile ilgili taşkın sahalarının imar planlarını değiştirmesi gerekiyor. Bu selde de dere yataklarındaki ihmalkarlığımızın bedelini ödüyoruz. Ayamama ve Tavukçu Deresi nedeniyle, Halkalı ve İkitelli'de yapıların zemin katlarını hatta birinci katlarını su bastı. Bu yapıların çoğu dere yataklarında. Her ne olursa olsun bu yapılardan kurtulmak gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konudan ders almalı ve bir bütçe ayırarak bu kamulaştırmaları yapmalı."

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Eylem Tuncaelli:

Ayamama Deresi en başından itibaren yerleşime açılmamalıydı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1/100.000 planı kurup su alanlarını halen imara açıyor. 2006 yılında İBB Başkanı Kadir Topbaş İstanbul içerisindeki 603 km. uzunluğundaki deri yataklarının 4 milyar dolar harcanarak 2009 yılına kadar ıslah edileceğini açıklamıştı. İBB'nin 2008 yılı faaliyet raporlarında ise bugüne kadar sadece 38.4 km'lik dere yatağı alanının ıslah edildiğini görüyoruz. Şu anda Ayamama Deresi en önemli ıslah alanlarından birisi. Basın Ekspres yolu yeniden yapılandırılmalı ve yolun eğimi taşması olağan olan Ayamama'nın sularını yanı başındaki göle akıtır şekilde kodlanmalı.

İstanbul Şehir Planlamacıları Odası İkinci Başkanı Pelin Pınar Özden:

"Bunun gibi benzer tabloları daha öncelerde de yaşadık bu tabloların yaşanmasının en önemli sebebi plansızlık ve yasadışılıktır. İstanbul'daki yapıların yüzde 70'i kaçak. Dere yatakları hem gece kondu hem de yasa dışı Sanayilerle dolu niteliksiz, yetersiz alt yapılar oldukça fazla. Bu yapıların olması da denetim problemlerinin olduğunu gösteriyor. Yerel yöneticiler yasadışı yapılara göz yumuyorlar. Dünyanın her yerinde afetler oluyor ama aynı zamanda tedbirlerde alınıyor. Aşırı yağışların olması aşırı ısınmalar ilişkilidir. Bunun sonucunda olan yağışlar ve sel feleketleri sonrasında ve yaşanan bu durum karşısında meslek odalara, üniversitelere, sivil tıplum kuruluşlarına kulak verilsin bu kuruluşlar bunun için mücadele ediyorlar. İstanbul plansız bir şehir ve bunu malesef hayatları ile ödeyenler var. Herkes şunu bilmelidir ki bu tabloya sebep olanlar kent suçu işliyorlar."
Vatan


Geri Dön