24 / 04 / 2024

Vakıfların 300 milyon TL kira alacağı tahsil edilecek!

Vakıfların 300 milyon TL kira alacağı tahsil edilecek!

Vakıfların biriken 300 milyon liralık kira alacağının tahsil edilmesi için çalışmalara başlandı. Buna göre, 167 yap-işlet-devret ve 261 adet restore et-işlet kiralaması da bulunuyor. Vakıfların toplam kiracı sayısı ise 27 bin 463 olarak açıklandı.



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen düzenleme kapsamında, vakıfların yap-işlet devret ve diğer yöntemlerle kiraladığı taşınmazlarda, 3 ay ve daha çok kira borcu olanlar için yasa çıktıktan sonra süre verilecek. Hürriyet Gazetesi'nden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; bu süre, kiralamanın türüne göre değişerek bir veya 3 ay olacak. Süreç içinde ödeme yapılmazsa, taşınmazdan tahliye sürecine başlanacak. AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, “Restore et ve yap-işlet-devret kapsamında 200 milyon liralık bir borç var. Adi kiralamalarla birlikte rakam 300 milyon liraya çıkıyor” diye konuştu. Ök, kira rakamlarının da çok küçük olmadığını sözlerine ekledi.

GENELİ VARLIKLI KİŞİLER

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ise komisyondaki bilgilendirmede, “Toplamda 27 bin 463 kiracımız var. Bu şekilde bizi mağdur duruma sokan 2 bin 167 kiracımız var. Buradaki rakam da toplamda 298 milyon lira” açıklamasında bulundu. İYİ Parti  Ankara  Milletvekili Durmuş Yılmaz ise, “Kirayı ödemeyenler normal, orta ölçekli bakkallar vesaire gibi iş yapan insanlar mı? Yoksa turistik bölgelerdeki turizm işletmelerine dâhil yerler mi” diye sordu. Ersoy, soruyu, “Bu kirayı ödemeyenlerin büyük bir kısmı, İstanbul’da ve varlıklı kişiler, onu da söyleyeyim yani” şeklinde cevaplandırdı. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise “Borcu 1 milyon olan da var, 2 milyon olan da var ve ortalamasına baktığımda 500-600-700 bin lira gibi bir rakama tekabül ediyor. Ben ciddi bölümünün kötü niyetli olduğunu da biliyorum, onu şahsen söyleyeyim. Ciddi bölümü ‘Ya, nasıl olsa bir şey olmuyor’ deyip kulağının üzerine yatmış. Diyelim ki zora girmiş veya ‘Bankadan kredi almak yerine kredi borcumu ödemeyim, Vakıflar nasıl olsa üzerime gelmiyor’ demiş. Ama bir birikim var, bakın, bunu es geçiyoruz ve bu bir anda bir şok etkisi yaratacak. Yani, düşünün ki bu kadar işletmeye ‘Üç ay içinde bu parayı bul, bana getir’ diyeceksiniz” ifadelerini kullandı.
 


Geri Dön