29 / 03 / 2024

Validebağ, Bezmi Alem Valide Sultan'ın mirası!

Validebağ, Bezmi Alem Valide Sultan'ın mirası!

Validebağ'da otopark alanına yapılan inşaatı protesto eden eylemciler, çıkmaz sokağa araçlarını park ederek şantiye alanına araçların giriş çıkışını engellemek istedi. Validebağ, Bezmi Alem Valide Sultan'ın mirası idi.



Validebağ Korusu ya da Adile Sultan Korusu, İstanbul'un Üsküdar'ın Altunizade ve Barbaros mahallelerinin kesiştiği noktada 10 hektarlık bir alan üzerine yayılmıştır. Yaklaşık 200 yıl önce Sultan III. Selim (1798-1807), annesi Mihrişah Valide Sultan (ölümü 1805) için Çamlıca eteklerinde yer alan arazide bir bağ köşkü inşa ettirir. Mülkiyet, Sultan Abdülmecid’e (1839-1861) geçince; yapı, annesi Bezmialem Valide Sultan’a (öl.1853) hediye edilir. Bezmialem Valide Sultan; yurt içinden ve yurt dışından getirttiği bitki türleriyle araziyi modern bir botanik bahçesine çevirir. Vefatından sonra, Validebağ arazisi Altunizade ailesinin mülkiyetine geçer. Altunizade İsmail Zühtü Paşa, 1860 yılında burada muhteşem bir köşk inşa ettirir, Sultan Abdülaziz (18611876)‘e armağan eder. 1853 yılında, Sultan Abdülaziz kız kardeşlerinden Adile Sultan için saray mimarlarından Nigoğos Balyan'a koru içinde bir konut yaptırmıştır. Günümüzde Adile Sultan Kasrı olarak anılan bu yapı, öğretmenevi olarak kullanılmaktadır


İşte korudaki ağaçlar


Koruda görülen ağaçlar arasında atlas sediri, Himalaya sediri, kızılçam, fıstık çamı, sahil çamı ve defneler büyük gruplar hâlindedir. Adile Sultan Kasrı'ın çevresinde pavlonya, karaağaç, defne ve saplı meşeler görülür. Korunun geneline meyve ağaçları egemendir. Korunun içinde "Hababam Sınıfı"nın çekildiği Adile Sultan Kasrı bulunmaktadır.


Valİdebağ'da otopark alanına yapılan inşaatı protesto eden eylemciler, çıkmaz sokağa araçlarını park ederek şantiye alanına araçların giriş çıkışını engellemek istedi. Vardiya ve araç değişikliği için yolu açmak isteyen çevik kuvvet müdahaleye hazırlandı. "Araç çekilmiyor diye halkı mı döveceksiniz, çekici çağırın" tepkisi üzerine gelen trafik ekipleri araçları çekti.



Vatan


Geri Dön