19 / 04 / 2024

Van'da yıkılan otelde ev yapmaya gelen işçiler de kalıyordu!

Van'da yıkılan otelde ev yapmaya gelen işçiler de kalıyordu!

Van'ı vuran ikinci depremde yıkılan 2 otelde, prefabrik ev yapımı için gelen işçiler de kalıyordu. 13 işçiden 4'ü enkazdan sağ çıkarıldı, ancak biri kurtarılamadı



Ölü sayısı 12'ye yükseldi, 28 yaralı var. Kentte yarın kar yağışı bekleniyor. TSK ise bölgeye 7 nakliye uçağı yolladı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'ın Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, enkazdan 28 kişinin yaralı kurtarıldığını, 12 kişinin ise öldüğünü bildirdi. Depremde yıkılan 25 binadan 23'ünün boş olduğu tespit edildi. Yıkılan iki otel enkazında ise arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 2 depremin ardından çok sayıda Vanlı'nın kenti terk ettiği de görüldü. Depremde yıkılan Bayram Oteli'nin resepsiyon görevlisi Recep Özhan enkazdan yaralı olarak çıkartıldı. Deprem sırasında otelin resepsiyonunda 5 kişinin daha olduğunu söyleyen Özhan, "Dışarı çıktığımda her yerin toz bulutu içinde olduğunu gördüm. Benim dışımda dışarı çıkan olup olmadığını bilmiyorum. Otelde 30-35 kişi vardı" dedi. Otel binasının altında bir otobüs firmasının bürosunda Malatya ve Diyarbakır otobüs seferleri için servis bekleyen çok sayıda vatandaşın bulunduğu, büroda çalışan 3 kişinin de enkaz altında kaldığı da belirtildi. Bayram Oteli'nin enkazından Astsubay Afşin Kürşat Güler'in de cesedi çıkarıldı. Astsubay Güler'in, bayram izninde Aydın'daki ailesini ziyaret ettikten sonra Hakkâri'deki birliğine helikopterle nakledilmek için Van'a gittiği bildirildi.

13 İŞÇİ ENKAZDA KALDI

Bayram Oteli'ne yaklaşık 300 metre uzaklıktaki Aslan Otel'de ise 7.2'lik depremden sonra depremzedelere konteynır ve prefabrik ev inşa etmek için Bitlis'in Tatvan ilçesinden Van'a giden işçiler kalıyordu. Tatvanlı 13 işçiden 4'ü enkaz altından sağ olarak çıkartıldı, ancak bunlardan 1'i hayatını kaybetti. Otelde bulunan bir kişi de sağ kurtarıldı. Mehmet Emin Akbaş ve ismi henüz belirlenemeyen bir kişinin ise cesedi bulundu. Depremin artından kentte elektrikler kesildi. İkinci deprem şoku yaşayan vatandaşlar geceyi sokaklarda geçirdi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, Edremit merkezli 21.23'te meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, merkez üssünün çoğunluğu Edremit olmak üzere Van'da çok sayıda sarsıntı kaydedildi. Van kent merkezinde bugün karla karışık yağmur, yarın ise kar bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, kentte bugün sıcaklık en yüksek 6, en düşük sıfırın altında 4 derece olacak. Hava şartlarının da etkisiyle dün çok sayıda vatandaş Van'ı terk ederek başka illerdeki yakınlarının yanına gitti. 'Göç' nedeniyle karayolunda tıkanıklıklar yaşandı. Van'da tedavi gören 16'sı bebek 17 hasta da Elazığ'daki hastanelere nakledildi. Öte yandan dün sabah 09.00'da yaklaşık bin kişi, Van Valiliği önünde toplanarak çadır istedi. Muhatap bulamayınca "Vali İstifa" diye slogan atan vatandaşlara çevik kuvvet müdahale etti. Bu arada Genelkurmay Başkanlığı arama kurtarma ekiplerinin Van'a nakledilmesi için 7 nakliye uçağı tahsis edildiğini, DAK Taburundan 40 kişilik ilk ekibin iki uçakla Van'a intikal ettiğini bildirdi. AFAD da bölgeye 30 uçak ile arama-kurtarma ve sağlık personeli gönderildiğini açıkladı. Bitlis-Adilcevaz'da çadırda kalan 6 kişilik Vural ailesi, sobadan zehirlendi. 2 çocuk yaşamını yitirirken kalan 4 kişi tedavi altına alındı. Kızılay ise çadırın iddia edildiği gibi kendilerine ait olmadığını açıkladı.

17 SAAT SONRA ENKAZDAN BÖYLE ÇIKTI

Yıkılan Bayram Oteli ve Aslan Otel'de dün mucizeler arka arkaya yaşandı. İlk olarak depremden 17 saat sonra Bayram Oteli'nden Cemal Habip Kul (üstte) çıkarıldı. Yarım saat sonra Aslan Otel'de 48 yaşındaki İrfan Akıntürk sıkıştığı yerden kurtarıldı. Prefabrik işinde çalışmak üzere Tatvan'dan gelen işçilerden biri olan Akıntürk'ten bir saat sonra da, 28 yaşındaki Ramazan Olaş kurtarıldı. Olaş, kurtarma ekiplerinin alkışları arasında hastaneye kaldırıldı.
Sabah/Ali OKTAY-Erdoğan YAPIK-Hüseyin KAÇAR-Fuat TAPAN-Murat ŞENGÜL


Geri Dön