16 / 04 / 2024

Van'daki Bayram Oteli için hasarlı oturulur raporu verilmiş!

Van'daki Bayram Oteli için hasarlı oturulur raporu verilmiş!

Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin, Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram hakkında verilen 11 yıl 1 ay 10 günlük hapis cezası yeniden yargılanan Tevfik Bayram, bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı.



Van 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanık Tevfik Bayram, sanık ve müştekilerin avukatları ile Bayram'ın yakınları hazır bulundu.


Yoklamanın ardından heyet değişiklikleri nedeniyle önceki tutanakların okunduğu duruşmada, Bayram'ın avukatı Mehmet Denizoğlu, 23 Ekim 2011'de yaşanan depremin ardından AFAD yetkilileri tarafından Bayram Oteli'nde ön hasar incelemesinin yapıldığına dair tutulan tespit formunu mahkemeye sundu.


Raporun okunarak dosyaya konulması sonrası söz alan müşteki ailelerin avukatı Övgü Erdoğan, 3 yıldan bu yana devam eden yargılama süresince kurum tarafından böyle bir belgenin gönderilmediğini vurgulayarak, bundan önceki duruşmalarda da AFAD yetkililerinin mahkeme heyeti tarafından dinlendiğini, söz konusu kişilerin Bayram Oteli için hasar tespit incelemesi yapmadıklarını dile getirdiklerini anımsattı.


Yargıtay'ın "bozma" kararının ardından böyle bir belgenin ortaya çıkmasını "garip" karşıladıklarını ve belgenin üzerinde tarih bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, belgeyi düzenleyenlerin kimler olduğunun belli olmadığını bu nedenle de aslının incelenmesi gerektiğini ifade etti.


Erdoğan'ın ardından söz alan sanık avukatlarından Tahsin Saydan, belgenin baştan beri var olduğunu ancak AFAD'ın sorumlu tutulmaktan korktuğu için bilerek ve isteyerek belgeyi vermediğini ileri sürdü. 


AFAD'ın depremin ardından hasarlı yerlere girmek gibi bir zorunluluğunun bulunduğunu anlatan Saydan, şunları kaydetti:


"Heyet depremden sonra oteli incelemiştir. Müvekkilim başvurusunda benim için ön hasar raporu verin dememiştir, deprem nedeniyle binasının hasar durumunun tespitini istemiştir ve bu yöndeki talebiyle ilgili dilekçesini AFAD'a sunmuştur. Verilen ön raporda da 'oturulabilir-hasarlı' olduğu yönünde rapor düzenlenmiştir. Başvurudan sonra gelen belge nedeniyle dosyanın önceki safahatları çökmüştür. Çünkü Yargıtay daha önce ön inceleme yapılmasını dahi istemediğini belirtmiştir. Burada müvekkilimin kusuru kalmamıştır.  Depremden sonra müvekkilimin otelinde herhangi bir yıkıntı olmamasına rağmen incelenmesi için dilekçesini sunmuştur. Müvekkilimin sağlık durumu kötüdür, YYÜ'den gelen raporda, 'cezaevinde kalmaya engel bir durum bulunmamaktadır' denilememiştir. Bu nedenle tahliyesini talep ediyorum."


Mahkeme heyeti, önceki duruşmada AFAD tarafından inceleme yapılmadığı şeklindeki beyanlar ve mahkemeye sunulan form nedeniyle yaşanan çelişkinin nedeninin sorulması için müzekkere yazılmasına karar vererek, sanık avukatlarının tahliye talebini reddetti.


Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.


Adliye çıkışında gazetecilere açıklama yapan müşteki ailelerin avukatlarından Övgü Erdoğan, AFAD tarafından hazırlanan raporun Bayram'ın sorumluluk durumunu ortadan kaldırmadığını ileri sürerek, "Eğer böyle bir belge vardıysa şimdiye kadar AFAD neden vermedi. Ayrıca AFAD defalarca yaptığı açıklamalarda otelde inceleme yapmadığını söyledi. Eğer böyle bir belge doğruysa ve sonradan hazırlanmamışsa vatandaşlar, mahkemeler kandırılmıştır. Burada AFAD büyük bir suç işlemiştir" ifadelerini kullandı.


AA


Geri Dön