19 / 04 / 2024

Van'daki Ermeni kiliseleri restore edilecek!

Van'daki Ermeni kiliseleri restore edilecek!

Van Gölü'ndeki Çarpanak Adası ile Yukarıbakraçlı köyünde bulunan Ermeni kiliseleri restore edilecek



Vali Yardımcısı Halil Berk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Gölü başta olmak üzere kültür ve turizm değerleriyle hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi olan kentte turizm potansiyelini artırmak amacıyla sürekli kaynak arayışında olduklarını söyledi.

Akdamar Adası'ndaki Ermeni Kilisesi'nin anıt müzeye dönüştürülmesinin ardından geçen yıl Hoşap ve Van kaleleri ile Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi camilerinde de tadilat yapıldığını anımsatan Vali Yardımcısı Berk, bu yıl da Çarpanak Adası ile Yukarıbakraçlı köyündeki kiliselerin restore edileceğini ifade etti.

Berk, kiliselerin Van'ın turizm potansiyeli açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, kiliselerin restorasyonuyla ilgili projenin hazırlanması amacıyla aralık ayında lazerle fotogrametrik rölevelerinin yapıldığını ifade etti.

Proje çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu bildiren Berk, şunları kaydetti:

"Van Gölü dediğimizde ilk akla gelen Akdamar Adası oluyor. Ancak Van Gölü'nde Akdamar Adası'yla birlikte 4 ada var, her bir adada kilise bulunmaktadır. Bunlardan sadece Akdamar Kilisesi restore edildi. Hazırladığımız
projeyle bu yıl Çarpanak Adası ve Yukarıbakraçlı köyündeki kiliselerde de restorasyon çalışması yapılacak. Çarpanak Kilisesi ile Yedi Kilise olarak bilinen yapılar şu anki haliyle bile turistlerin ziyaret ettiği yerler. Projenin
tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmasına başlanması için nisan ayında ihale yapılacak."

Restorasyon çalışmalarıyla yerli ve yabancı turistlerin dikkatini kente çekmeye çalıştıklarını kaydeden Berk, şöyle konuştu:

"Akdamar Kilisesi'nde olduğu gibi buralarda da restorasyonun tamamlanmasından sonra açılış programı gerçekleştireceğiz. Akdamar Adası'nın açılışına bizim Kültür ve Turizm Bakanımız ile Ermenistan'ın ilgili bakan yardımcısı gelmişti. Yine aynı paralelde açılış gerçekleştirilebilir. Buraya ulusal ve uluslararası boyutta dikkati çekmek istiyoruz. Açılıştan ne kadar çok kişi haberdar olursa önümüzdeki yıllarda Van'a o kadar fazla turist gelir."

-YEDİ KİLİSE-
Yukarıbakraçlı köyünde, Erek Dağı'nın eteklerinde kurulan kilise, Warak Wank Manastırı olarak adlandırılan ve çeşitli zamanlarda birbirine eklenen 7 ayrı kiliseden oluşmaktadır. Kiliselerin en eskisi 8. yüzyılda inşa edilen St. Sophia Kilisesi'dir.

-ÇARPANAK KİLİSESİ-
Van Gölü'ndeki Çarpanak Adası'nda bulunan, 6. yüzyılda yaptırılan kilisenin 1462´de yenilendiği, 1703´teki depremde zarar görmesi üzerine 1712-1720 yıllarında onarıldığı bilinmektedir.
AA


Geri Dön