25 / 04 / 2024

Vatandaş kat irtifakı için ceza ödemeyecek

Vatandaş kat irtifakı için ceza ödemeyecek

Hükümet, 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlerin bin lira para cezası ödemesini önlemek için hazırladığı yasa tasarısını Meclis'e gönderdi



Vatandaşı bin lira cezadan kurtaran tasarı, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemlerini de kolaylaştırıyor. Yaklaşık bir yıl önce Meclis'te kabul edilen Kat Mülkiyeti Kanunu'na eklenen geçici 1'inci maddeyle, yasa yürürlüğe girdikten sonraki bir yıl içinde kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyen vatandaşlara bin lira cezası verilmesini öngörüldü. Ancak sürenin dolmasına kısa süre kalınca belediyeler, tapu sicil müdürlükleri ve kadastro müdürlüklerinde oluşan yoğunluğun, bu yerlerde görülmekte olan kamu hizmetinin önemli ölçüde aksatması, tüm vatandaşların işlemlerinin tamamlanması olasılığı ortaya çıktı. Hükümet bu gelişmeler üzerine yeni bir düzenleme yapma kararı aldı. Meclis'e sevk edilen yasa tasarısı kapsamında kat irtifakından kat mülkiyetine geçişe ilişkin süre zorunluluğu ile para cezası kaldırılıyor. Vatandaş böylece büyük bir yükten kurtuluyor. Bürokratik işlemler ile mali külfetin azaltılması için bazı düzenlemeler yapılıyor. Kat irtifakı tesis edilmeksizin doğrudan kat mülkiyeti kurulmasında istenilen belgelerin noter tasdikli olması zorunluluğu kaldırılıyor.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Bin liralık ceza kalkıyor tapuda değişiklik kolaylaştı 
 
Kat irtifakı tapularını 28 Kasım'a kadar kat mülkiyetine çevirmeyenlere bin TL para cezası öngören yasada değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı Meclis'e sevk edildi.  
  
Yeni düzenlemeyle bin liralık ceza kaldırılıyor. Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yeni düzenlemeyle vatandaşların takip edeceği bürokratik işlemleri kaldıracaklarını söyledi. Çıkarılacak düzenleme ile belediyelerin iskan belgesini tapu dairesine ileteceğini, tapu dairesinin de resen kat mülkiyetine geçişi tamamlayacağını ifade eden Demir, böylece yığılmaların önleneceğini aktardı. Demir, "Vatandaşlarımız merak etmesin. Kamu yönetimi anlayışımıza uygun olarak belediyeler toplu iskanı, tapu dairelerine yazıyla ulaştıracak. Belki tapu dairesindeki kadastrocu arkadaşlarımız yerinde köşe noktalarını tespit edip paftaya işleyecekler." dedi. Yeni düzenleme halen iskanı bulunan binalarda işlemleri kolaylaştıracak. Oysa en büyük sıkıntı iskan alamayan eski binalarda. Bu binaların kat mülkiyetine geçirilebilmesi için öncelikle belediyeden iskan raporu alınması gerekiyor. Uzmanlar, bu konudaki belirsizliklerin tasarı Meclis'te görüşülürken giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
Zaman

Kat mülkiyetine geçiş kolaylaşıyor

Hükümetin yeni düzenlemesiyle, tapularını 28 Kasım'a kadar kat mülkiyetine çevirmeyenler için uygulanacak 1000 TL'lik ceza kalkıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı, dün TBMM'ye sevk edildi

Kat irtifaklı olarak düzenlenmiş tapuları 28 Kasım 2009'a kadar `kat mülkiyetine' çevirmeyenler için öngörülen 1000 liralık ceza kalkıyor. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemlerini de kolaylaştırıyor.
2007 yılında Kat Mülkiyeti Kanunu'na eklenen geçici bir maddeyle, kanun yürürlüğe girdikten sonraki bir yıl içinde kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlere 1000 lira cezası verilmesini öngörüldü. Ancak, sürenin dolmasına kısa süre kalınca belediyeler, tapu sicil müdürlükleri ve kadastro müdürlüklerinde oluşan yoğunluğun, bu yerlerde görülmekte olan kamu hizmetini önemli ölçüde aksatması, vatandaşların işlemlerinin tamamlanamaması olasılığını ortaya çıkardı.
Bu gelişmeler üzerine hükümet yeni bir düzenleme yapma kararı aldı. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı dün TBMM'ye sevk etti. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişe ilişkin süre zorunluluğu ile para cezasını kaldıran tasarı ile gelen yenilikler şöyle:

* Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş kolaylaştırılıyor. Mevcut sistemde kat irtifakına sahip ortak maliklerin talebine bağlı olarak kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş mümkün olabilirken, yasa çıktığında bu işlem ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılabilecek

* Bürokratik işlemler ile mali külfetin azaltılması için bazı düzenlemeler yapılıyor. Kat irtifakı tesis edilmeksizin doğrudan kat mülkiyeti kurulmasında istenilen belgelerin noter tasdikli olması zorunluluğu kaldırılıyor. `Noter tastikli' yerine `kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası' ibaresi eklenerek bu bilgilerin mimar proje ile yapı kullanma izin belgesinde yer alması öngörülüyor.

* Yasanın yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine kat mülkiyetine resen geçilebilecek.
Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir de, tasarıyla ilgili yaptığı açıklamada, iskân belgesi alındıktan sonra belediyelerin bu belgeleri tapu dairesine ulaştıracağını ve tapuda da resen kat mülkiyetine geçişin sağlanacağını söyledi. Demir, "Haziran ayında, Meclis tatile girmeden düzenlemeyi çıkaracağız. Vatandaşlarımız merak etmesinler. Bürokrat işlemleri vatandaşın takip edeceği kısımları kaldırıyoruz. Belediyeler iskân belgelerini toplu bir şekilde tapu dairesine ulaştıracak. Tapudaki arkadaşlarımız yerinde inceleyecek ve paftaya işleyecek" diye konuştu. (Radikal)

 


Geri Dön