16 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: 2B ile orman alanlarımız azalmıyor, artıyor!

 Veysel Eroğlu: 2B ile orman alanlarımız azalmıyor, artıyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: 2B arazilerinin satışıyla ilgili genelde itiraz rayiç bedellerin oranı ile ilgili geliyor. Ama rayiç bedeli hükümet belirlemiyor, komisyonlar tespit ediyor. 2B ile orman alanlarımız azalmıyor, aksine artıyor



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''HES'lerle ilgili Karadeniz'de ormanlardan alınan yerler, toplam orman alanının binde biri kadardır'' dedi. 

     Bakan Eroğlu, Ordu'daki programına, Kumru Belediyesi'ni ziyaretiyle başladı. Belediye önünde toplanan vatandaşlara hitap eden Eroğlu, bakanlık olarak Ordu'da önemli yatırımları hayata geçirmeye devam ettiklerini söyledi. 

     Kumru ilçesinin de yatırımlardan payını alacağını ifade eden Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından Kumru Belediye Başkanı Ticabi Civelek'ten çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

     İlçede bulunan Elekçi Deresi'nde incelemelerde bulunan Eroğlu, daha sonra Fatsa Belediyesi'ni ziyaret etti. Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan'dan çalışmalarla ilgili bilgi alan Eroğlu, Fatsa Spor Kompleksi'nde katıldığı yemek öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

     Bir gazetecinin hidroelektrik santralleriyle (HES) ilgili sorusu üzerine Bakan Eroğlu, HES'lerin temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu dile getirdi. 

     HES'lerin yapım aşamasında bakanlığın bazı talimatları olduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu: 

     ''HES'ler Türkiye'de teknik bir zaruriyattan kaynaklanıyor. HES olmadan bu elektrik ihtiyacını sağlıklı karşılamak mümkün değil. Çünkü enerjide arz güvenliği olması lazım, enerji çeşitliliği, temiz enerji olması lazım. Bir kere HES yerli kaynak, temiz, aynı zamanda yenilenebilir. Dolayısıyla bizim burada söylediğimiz şu, HES'ler doğru yerde yapılsın, tabiatı tahrip etmesin, ayrıca deredeki özellikle canlı hayatın devamına imkan versin. Bunlara yönelik talimatımız var. Bunu takip ediyoruz'' 

     

     -''Toplam orman alanının binde biri''- 

     

     Bakan Eroğlu, HES'ler aracılığıyla üretilen enerjinin yurt dışında değil, Türkiye'de harcandığına dikkat çekerek, ''HES'lerle ilgili Karadeniz'de ormanlardan alınan yerler, toplam orman alanının binde biri kadardır. Ama bu binde bir alanda tahribat söz konusu ise, bir tane ağaç kesilmiş ise 5 tane ağaç dikiliyor. Mesela şu an vadileri de ele alıyoruz. Bazı bölgelerde bunlarla ilgili düzenlemeler de yaptık. Vadileri de artık çok daha güzel hale getireceğiz. Bunun da sözünü veriyoruz'' ifadelerini kullandı. 

     

     -2B arazileri- 

     

     Bakan Eroğlu, orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satılmasıyla orman alanlarının azalmadığını, aksine çoğaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 

     ''2B arazilerinin satışıyla ilgili genelde itiraz rayiç bedellerin oranı ile ilgili geliyor. Ama rayiç bedeli hükümet belirlemiyor, komisyonlar tespit ediyor. Zaten bu konuda bir itiraz varsa yeniden komisyonlar gönderiliyor. Gerekli işlemler de yapılıyor. 2B alanları yaklaşık 410 bin hektar. En az bunun iki katı kadar ormanlık alan da yeniden tesis edilecektir. 2B ile orman alanlarımız azalmıyor, aksine artıyor.'' 

     Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ordu'daki programını tamamlayarak karayoluyla Samsun'a hareket etti. 

     AA


Geri Dön