24 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: Dere Hazine'nin malı, tapular iptal edilecek

Veysel Eroğlu: Dere Hazine'nin malı, tapular iptal edilecek

Veysel Eroğlu, İstanbul'daki sel felaketiyle yeniden gündeme gelen derelerin ıslahı konusunda Zaman'a çarpıcı açıklamalar yaptı



Akarsu yataklarının çeşitli grup ve şirketler tarafından işgal edildiğini belirten Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ancak derelerin Hazine'nin malı olduğunu, buraları kesinlikle boşaltacaklarını söyledi. Çevre Bakanı, hükümetin dere ıslah çalışmaları konusunda kararlı olduğunu ifade ederken, bu amaçla bir genelge hazırladıklarını anlattı. Genelgeye uyulması halinde dere yataklarının sorun olmaktan çıkacağına dikkat çeken Eroğlu, "Yapılacak şey bellidir. O da dere yataklarının mutlak surette boşaltılmasıdır. Kimsenin gözünün yaşına bakılmayacak. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, İSKİ ve DSİ, işgaller varsa belirleyecek. Kaçak yapılar yıkılacak. Tapusu olanların tapusu iptal edilecek." dedi. Bakan Eroğlu, Başbakan'ın talimatıyla derelerin temizliği ve bakımı görevinin İSKİ'ye verildiğine işaret etti. İSKİ'nin elinin yetişmediği kırsal alanlarda ve açık havzalarda ise DSİ'nin bu görevi üstleneceğini bildirdi.

İSKİ Genel Müdürlüğü döneminde derelerin ıslahı için yaptığı çalışmaya da değinen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, buralardaki gecekonduları yıkmak istediğini ancak CHP engeliyle karşılaştığını söyledi. Eroğlu, CHP'nin mahkemeye giderek yıkımı engellediğinin altını çizdi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP'nin dere yataklarının ıslahı konusunda sergilediği tavra tepki gösterirken, anamuhalefet partisinin çelişki içinde olduğuna işaret etti. Eroğlu, bu durumu şu sözlerle özetledi: "Dere yataklarındaki yapıları yıkmak istediğinizde karşı çıkıyorlar. Su taşması olduğunda 'Niye yıkmadınız?' diyorlar. Yıksanız bir türlü, yıkmasanız bir türlü. Hâlbuki el ele verip bu problemlerin üstesinden gelebilirdik. Muhalefete düşün görev de işte budur."

AYAMAMA'YI ISLAH, YARGIYA TAKILDI

Veysel Eroğlu, İSKİ Genel Müdürlüğü'ne 5 Mayıs 1994 tarihinde getirildiğini, kucağında bulduğu ilk problemin Ayamama Deresi olduğunu belirtti. Dere ile ilgili ıslah ihalesinin kendisinden önce yapıldığına dikkat çeken Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İSKİ skandalı 1993 yılında çıkınca müteahhitlere para ödeyememişler. 350 müteahhit 3 bin-4 bin tane borçlu var. Bir trilyon borç var. İnşaatlar durmuştu. Biz göreve gelip dosyaları açtığımız zaman geçmişte ödemelerin son derece fahiş olduğunu gördük. Yapılan işlere yaklaşık 11 kat fazla ödeme yapılması kararı alınmış. Tabii böyle işler yüzünden mahkemelik olduk. İş mahkemeye intikal edince iş durdu."

Eroğlu, İSKİ olarak yaptıkları çalışmaların önünün dönemin hükümetlerince devamlı kesilmek istendiğini de savundu. Eroğlu, önlerine çıkan engelleri şöyle sıraladı: "Bizleri Istıranca derelerinde durdurmak istediler. Ayrıca bütün geçmişten gelen borçlarımız üzerine haciz uyguladılar. Pompa istasyonlarında su vermesinler, perişan olsunlar diye elektriğimizi kestiler. Geçmiş 10-15 yılın elektrik borcunu biz ödemek durumda kaldık. Sosyal Sigortalar borcu birikmiş, o borcu tahsil ettiler. Hatta öyle bir kanun çıkardılar ki; çok enteresan, ibret-i âlemdir ve vatandaşların bunu bilmesini istiyorum. Bir kanun çıkardılar, SSK borcundan dolayı bizim gibi kurumların genel müdürlerinin şahsî mallarına el koymaya kalktılar. Dünyada böyle bir rezalet yoktur."

Okul selde yerle bir oldu, öğrenciler açıkta

9 Eylül'deki sel felaketinden okullar da olumsuz etkilendi. 100-150 öğrenciye hizmet veren Umut Eğitim Köyü, Ayamama Deresi'nin taşması sonucu sular altında kaldı. Yaz-kış aralıksız eğitime devam eden okulda selden iki gün sonra kamp planlanıyordu. Selin kamptan iki gün önce meydana gelmesi 150 öğrencisi ve 30 personeli bulunan okulda büyük bir faciayı önledi. Çocuklarını okula kaydettiren ailelerin çocuklarını aldırıp, kayıt için ödedikleri ücretleri geri istemesi ise okul yönetimini daha da zora soktu.

Yüzyılın felaketi, balık fiyatlarını da vurdu

İstanbul'da yaşanan sel felaketi, balık fiyatlarını ikiye katladı. 1 Eylül'de başlayan yeni av sezonundan büyük beklentisi olan balıkçılar, sağanak yağış sebebiyle denize açılamıyor. Tekneler ava çıkamadığından balık fiyatları da artıt. Türkiye'de en çok bulunan hamsinin fiyatı ilk hafta 3 ile 5 lira arasında değişirken fırtınadan sonra 12-15 liraya kadar yükseldi. Birkaç gün önce 17 liraya alıcı bulan palamatun çifti 25 liraya satılıyor. En çok tüketilen balıklardan istavritin kilosu ise 7 liradan 15 liraya çıktı.

Ayamama'daki enkazdan 76 TIR çıktı

Silivri, Çatalca ve Basın Ekspres Yolu'nun da bulunduğu bölgede temizleme çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre Basın Ekspres Yolu'nda yapılan çalışmalarda 76 TIR ve dorse, 20 konteyner, 2 minibüs, 1 kamyon, 10 otomobil ve 1 vinç dere yatağından çıkartıldı. Çalışmalar kapsamında 3 bin 15 ton moloz kaldırılırken, Ayamama Deresi'nin 2 bin 500 metrelik dere yatağı temizlendi. İstanbul itfaiyesi de 479 ev ve işyerinde su tahliyesi yaptı.
Erkan ACAR/Zaman


Geri Dön