29 / 03 / 2024

Yabancı AVM'ler kirada sabit, kura kayıtsız kaldı!

Yabancı AVM'ler kirada sabit, kura kayıtsız kaldı!

Kuru sabitleyen AVM'ler kervanına yabancı AVM'ler katılmadı. Yabancı oyuncuların ödemelerini döviz üzerinden yaptıklarını belirten AYD Başkanı Belgü, "Metrekare başına düşen ciroda önemli bir düşüş olduğunda avantajlı paketler sunuyoruz" dedi...



Kuru sabitleyen AVM'ler kervanına yabancı AVM'ler katılmadı. Yabancı oyuncuların ödemelerini döviz üzerinden yaptıklarını belirten AYD Başkanı Belgü, "Metrekare başına düşen ciroda önemli bir düşüş olduğunda avantajlı paketler sunuyoruz" dedi. 


DÖVİZ kuru sabitleyen alışveriş merkezleri (AVM) kervanına yabancı AVM'ler katılmadı. Kurda yaşanan yükseliş ile kira giderleri artan perakendecilerin imdadına yerli AVM markaları yetişti.

 

Kuru kasım sonuna sabitleyen yerli AVM'lerin bu hareketine yabancı AVM'ler tepkisiz kaldı. AYD Başkanı Hulusi Belgü, yabancıların da ödemelerini döviz ile yaptıklarını belirterek, "Bizim bünyemizde Forum olarak 11 adet AVM var. Biz de ödemelerimizi döviz ile yapıyoruz. 


O yüzden kuru sabitleme şansımız yok ama eğer markanın metrekare başına cirosu düşerse onlar istemeden biz farklı iyileştirmeler yapıyoruz" açıklamasında bulundu. Belgü, yaşanan yüksek kura rağmen metrekare başına düşen gelirin de 2009'dan bu yana hem kurdan hem de enflasyondan daha fazla arttığını, geçen yıl 191.5 TL'ye yükseldiğine dikkat çekti. Şu ana kadar çoğunluğu yerli olan AVM'ler kuru 1.85 ile 2 TL arasında değişen oranlarda sabitledi. Bünyesinde toplam 24 AVM bulunduran Ece Grubu ile Forum AVM'lerinden ise şu ana kadar konuyla ilgili bir adım atılmadı. 


Merkez Bankası verilerine göre geçen yıl başından bu yılın aynı dönemine kadar geçen sürede dolar 1.77 TL seviyesinden 2.19 seviyesine kadar çıkarak yüzde 22.5 değerlenirken, euro ise 2.34 TL'den 2.97 TL'ye kadar yükselerek yüzde 27 artış gösterdi. 

AVM kiraları da dolar bazında yüzde 22.5, euro bazında ise yüzde 27 değerlenmiş oldu. Hulusi Belgü bu süre içinde metrekare başına düşen cironun da önemli oranda artış gösterdiğini söyledi. AYD tarafından yapılan araştırmaya göre, 2009'da metrekare başına düşen ciro 314 TL civarındayken, geçtiğimiz yılın kasım ayında bu rakam 548 TL'ye yükseldi. Aynı sürede dolar kuru 1.60 TL'den 2.02'ye çıkarken, euro ise 2.12'den 2.94 TL'ye yükseldi. Türkiye'de şu an 5 bin metrekare ve üstü kiralanabilir alana sahip 333 AVM bulunuyor. 


Ticari Hayat 


Geri Dön