23 / 04 / 2024

Yabancılar aldıkları konutları satmaya başladığında kriz çıkacak!

Yabancılar aldıkları konutları satmaya başladığında kriz çıkacak!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Geçen yıl 37 bin adet konutun özellikle Körfez yatırımcısı olan yabancılara satıldığına dikkat çekerek, “Yabancılar bu konutları yatırım amaçlı aldılar. " dedi..



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Geçen yıl 37 bin adet konutun özellikle Körfez yatırımcısı olan yabancılara satıldığına dikkat çekerek, “Yabancılar bu konutları yatırım amaçlı aldılar. İki yıl içerisinde bu konutları satmak istediklerinde, esas sorun o an yaşanacak.” dedi.


Türkiye’de son dönemde konutlara artan yabancı talebi dikkat çekiyor. Bu durumu değerlendiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı Ömer Faruk Çelik, sadece geçen yıl 37 bin adet konutun, aralarında İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan ve Kuveytli yatırımcıların bulunduğu yabancılara satıldığına dikkat çekerek, “Yabancılar bu konutları yatırım amaçlı aldılar. İki yıl içerisinde bu konutları satmak istediklerinde, esas sorun o an yaşanacak. Ülkemizde doların seyri her an değişebiliyor ve haliyle Türk Lirası değer kaybına uğruyor. İkinci el olarak satışa sunulacak olan bu konutlar TL bazında satılacağı için, yabancılar zarar etmeye başlayacaklar. Bu da ülkemizde konut sektöründe yeni krizin başlamasına neden olacak.” diye konuştu. Türkiye ekonomisinin en dinamik sektörlerinden biri olan yapı / konut sektörü Yapı - Endüstri Merkezi’nde (YEM) düzenlenen “Pazarlama argümanı olarak kullanılan mimari kavramlar” başlıklı panelde konuşan Çelik, 2014’te İstanbul’da 100 bin konut ihtiyacı varken, 123 bin konut üretildiğine de dikkat çekti. Bu plansız arzın ileride bir sıkıntıya sebep olacağına işaret eden Çelik’i Türkiye Müteahhitler Birliği’nin son raporu da teyit ediyor. TMB’nin nisan raporuna göre bu sene toplamında 900 bin ev oturma izni alacak ancak bunların 580 bini satılacak. Ant Yapı, Cengiz, Enka, İhlas, Kalyon, Limak, Polimeks, Rönesans ve Soyak’ın da üyesi olduğu Türkiye Müteahhitler Birliği’nin nisan raporuna göre, 2014’te de 767 bin konut ‘oturulabilir’ izni almış, ancak 541 bini satılmıştı. 2013’te de tamamlanan her 100 konutun 73’ü satılabilmişti. Ekonomist Alaattin Aktaş ise her sene yapılan yeni konutların yaklaşık 4’te 1’inin satılamadığına dikkat çekmişti. Uzmanlara göre plansız arz, sektörde bir kontrolün bulunmamasından kaynaklanıyor. Nitekim bu sebeple sektöre son 6 ayda 20 bin kişi müteahhitlik belgesi alarak giriş yaptı. Böylece ülkedeki müteahhitlik belgesi sahibi sayısı 305 bin 566’ya yükseldi. Almanya’da ise bu rakam 2 bin 700 civarında. Türkiye’de inşaat sektörüne olan aşırı ilgi, sanayi sektörünü de etkiliyor. Nitekim, sanayi sektöründe umduğunu bulamayanlar işyerlerini kapatıp inşaat sektörüne giriyor. Son 4 ayda 103 bin esnafın işyerini kapatması, imalat sanayii kapasite kullanım oranının 2007’deki yüzde 80’li rakamlardan şimdi yüzde 74’lere gerilemesi ortadaki durumu özetliyor.


Zaman


Geri Dön