25 / 04 / 2024

Yabancılara konut satışları ve Türk vatandaşı olan kişiler mecliste!

Yabancılara konut satışları ve Türk vatandaşı olan kişiler mecliste!

Yönetmelik değişikliğinden sonra yabancılara yapılan konut satışları ve Türk vatandaşı olan kişiler meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yönetmelik değişikliğinden sonra yabancılara yapılan konut satışlarına ve Türk vatandaşı olan kişilere ilişkin soru önergesi hazırladı. Gürer, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Gürer, ''Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğü'nün 96. ve 99 Maddeleri gereğince Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması konusunda gereğini arz ederim'' diye konuştu.

Gürer, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Türk Vatandaşlığı Kanunu Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Türkiye'de taşınmaz mal edinen, iş kuran, yatırım yapan, ticaret ve iş merkezini Türkiye'ye nakleden, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit edilmiş olan Türk vatandaşlığı için olanak tanındı. En az 250 bin dolarlık mülk edinen için ülkemiz vatandaşlığı verilmesi kararlaştırıldı. Yabancı yatırımcılar, en az 250 bin dolar değerinde mülk edinerek Türk vatandaşlığı alabiliyor. Ayrıca yönetmeliğe göre yabancılar KDV ödemeden gayrimenkul satın alabiliyor.''

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soruları:
1- Bu uygulama yürürlüğe girdikten sonra kaç ülke vatandaşı ülkemizde konut satın almıştır? 

2- Kaç yabancı yatırımcı, şirket satın alıp vatandaşlık almıştır? 

3- Kaç kişi yatırım yapma şartını yerine getirip, ülkemiz pasaportu ve vatandaşlığı almıştır? 

4- Hangi ülkeden, kaç kişi ülkemiz vatandaşı olmuştur? 

5- Hangi illerde konut, arazi, taşınmaz mal, bu süreçte yabancı uyruklularca alınmış, kaçı Türk vatandaşlığına geçmiştir? 

6- Türk vatandaşlığına geçebilmek için 100 bin dolarlık konutun 250 bin dolar gösterilip, 250 bin dolar üzerinden devlete verilecek ödemelerin yapılıp, bu yolla 100 bin dolar artı 250 bin doların yasal masrafları ile 150 bin dolara Türk vatandaşlığı edinen ve 100 bin dolar daha az masrafla vatandaşlığa geçenlerin olduğu iddiaları ile ilgili bir inceleme başlatılmış mıdır? 

7- Esas değeri altında yapılan satış işlemleri araştırılmakta mıdır? Araştırıldı ise ne gibi  bir işlem yapılmıştır? Konut satışları ile Türk vatandaşı olanlar hali hazırda konutta ikamet etmekte midir? Konutlar kirada mıdır? Bir yıllık süre sonrası bu konutlar el değiştirmekte midir? 
 


Geri Dön