19 / 04 / 2024

Yabancıya mülk satışının önü açılıyor!

Yabancıya mülk satışının önü açılıyor!

Türkiye'nin gündemini uzun bir süreden beri işgal eden yabancılara mülk satışında sona geliniyor. 2B Yasası'nın ardından, yabancıların Türkiye'de gayrimenkul sahibi edinmesini kolaylaştıran yasa için de düğmeye basıldı



Türkiye'nin gündemini uzun bir süreden beri işgal eden yabancılara mülk satışında sona geliniyor. 2B Yasası'nın ardından, yabancıların Türkiye'de gayrimenkul sahibi edinmesini kolaylaştıran yasa için de düğmeye basıldı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı yasalaşırsa, Türkiye yabancıların dünyada en kolay gayrimenkul sahibi olabildiği ülkelerden biri haline gelecek.

Tasarıya göre Yunanistan ve İsrail de dahil dünya genelindeki tüm ülkelerin vatandaşları sadece pasaport ve fotoğrafla Türkiye'de ev sahibi olabilecek. Ev ve arsa satılırken, alıcının pasaportunu taşıdığı ülke ile Türkiye'nin mütekabiliyet yani karşılıklılık anlaşmasının olup olmadığını bakılmayacak.

Yasadaki tek sınırlama konusunu ise arsa ve araziler oluşturuyor. Arsa ve arazi yatırımları İsrail ve Yunan vatandaşlarına yasaklanırken bunun dışındaki ülkelerin vatandaşları 99 bin metrekareye kadar arsa ya da arazi sahibi olabilecek. İran, Suriye, Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinin vatandaşlarına ise arsa ve arazi alımında sınır tanımayacak. Bu ülkelerin vatandaşları istediği genişlikte arsa ya da arazi satın alabilecek.

Daha önce gündeme gelen yabancıların Türkiye'de satın aldıkları gayrimenkulde intifa yani kullanım hakkını 99 yıl süre ile sınırlama ise rafa kaldırıldı. Türkiye'de gayrimenkul sahibi olan yabancılar süresiz olarak kullanım hakkına sahip olacak.

Askeri alanlara komşu olan arsa ve arazilerde saüş işleminin gecikmesine tasarıda çözüm bulundu. Genelkurmay askeri alanlara komşu arsa ve arazilerde komşu alanlarda satılamayacak parseller için harita hazırlayacak. Türkiye'de yabancılara taşınmaz mal satışında mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi uygulanıyor. Bir yabancının Türkiye'de taşınmaz satın alma hakkından yararlanabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da o yabancının ülkesinde aynı haktan yararlanabilmesi gerekiyor.
Sağlık ve mutluluk dolu haftalar dileği ile...
Mortgage/ Okhan ŞENTÜRK


Geri Dön