25 / 04 / 2024

Yalı Otel mahkemeye takıldı

Yalı Otel mahkemeye takıldı

THY'nin Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarını butik otel yapma girişimine mahkemeden onay çıkmadı



Ortaköy'deki tarihi sultan yalılarının butik otel yapılmak istenmesi, mahkemeden döndü. Mülkiyeti İstanbul İl Özel İdaresi'ne ait olan tarihi Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalıları için Türk Hava Yolları'nın yüzde 50 ortak olduğu ikram şirketi THY Do&Co tarafından kiralandı. Şirket, 25 yıllığına aylık 450 bin lira teklif vererek toplam 160 milyon liraya kiraladı.

Yürütme durduruldu

THY Do&Co Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, tarihi yalıları 15-20 milyon dolarlık yatırımlarla prestijli butik otel ve mekanlar yapacaklarını açıklamıştı. Ancak ihalenin danışıklı dövüş olduğunu söyleyen CHP İl Genel Meclis üyesi Aydın Gürhan, ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi de, ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme kararında, Kültür Bakanlığı'ndan görüş sorulması istendi. Kültür Varlıkları 3 numaralı koruma kurulu da, raporda "yalıların kamu mülkiyetinde kalması" gerektiği görüşünü bildirdi. İstanbul Valiliği ise karara itiraz etti.

5. Murat kızları için yaptırmıştı

Ortaköy'deki 6 sultan yalısından biri olan Hatice Sultan Yalısı, 1800'lü yılların sonunda inşa edildi. 5. Murat'ın kızı Hatice Sultan için inşa edilen yalı, 1958'den itibaren okul olarak kullanıldı. 1972'de Yüzme İhtisas Kulübü'ne tahsis edilen yalının bahçesine havuz yapıldı. Diğer yalı, 5. Murat'ın diğer kızı Fehime Sultan'a aitti. Uzun yıllar okul olarak hizmet veren yalı, 2002'de şüpheli bir yangında büyük hasar gördü. Yangından sonra yapının restore edilip okul olacağı söylendi. Ancak 2003'ten itibaren Trafik Vakfı tarafından otopark olarak kullanılıyor.

Habertürk Gazetesi


Geri Dön