26 / 04 / 2024

Yalıtımcılar, KDV indirimi ve yalıtım kredisi bekliyor

Yalıtımcılar, KDV indirimi ve yalıtım kredisi bekliyor

Yalıtım sektörü temsilcileri KDV'nin yüzde 1'e inmesi ve krediyle desteklenmesi durumunda, sektörün hızla büyüyeceğini vurguluyor



Enerji kaynaklarının azalması, maliyetlerin artması ve küresel ısınmanın olumsuz etkileri tüm dünya ülkelerini enerji tasarrufu için ısı yalıtımına yönlendiriyor. Isı yalıtımın önemini bizden çok daha önce fark eden Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kişi başı ısı yalıtımı malzemesi tüketimi Türkiye'nin 10-12 katı kadar... Türkiye'de ise ısı yalıtımı olmadığı için sadece konutlarda 2008 yılında 6.4 milyar doları israf ettik. Ekonomik kriz ortamında bu gidişe bir dur demenin yolu ise ısı yalıtımı malzemeleri ve uygulamalarında KDV indirimi ve devlet desteğiyle sağlanacak düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredisinden geçiyor. Yalıtım sektörü temsilcileri KDV'nin yüzde 1'e inmesi ve krediyle desteklenmesi durumunda, tüketicilerin uygulamayı çok daha kolay yaptırabileceğini ve sektörün hızla büyüyeceğini vurguluyor.
 
Ülkemizdeki 16 milyon konutun yüzde 90'ında yalıtım bulunmuyor. Enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden Türkiye'de, enerjinin yaklaşık üçte biri konutlarda ısıtma ve soğutma için kullanılıyor. 2008 yılında konutlarda kullanılan enerjinin bedeli 15 milyar dolar oldu. Bunun ortalama 12.8 milyar doları ise ısıtma ve soğutma için harcandı. Isı yalıtımı eksikliği nedeniyle ısıtma ve soğutma amacıyla harcanılan enerjinin yarısının israf edildiğini hatırlatan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, bu hesaplamalardan hareketle 2008'de 6.4 milyar doları havaya savurduğumuzu açıkladı. Ulu, ticari binalar ve sanayi binaları eklendiğinde bu rakamın çok daha yukarılara çıktığını belirtti.
 
Bir gelişmişlik göstergesi olan kişi başına ısı yalıtımı malzemesi tüketiminin AB ülkelerinde 0,7 metreküp, bazı Kuzey Avrupa ülkelerinde ve ABD'de ise 1.0 - 1.2 metreküp olduğunu ifade eden Ulu, bu rakamın ülkemizde ancak 0,1 metreküpe çıkabildiğini söyledi. Türkiye'nin 10-12 katı kadar ısı yalıtımı malzemesi tüketen ülkelerin seviyesine ulaşılmasının hem Türk yalıtım sektörünü rahatlatacağını hem de tüketicilerin ısı yalıtımı yaptırarak faturalarını yarı yarıya azaltacaklarını bildiren Ulu, bu konudaki teşviklerin önemine de dikkat çekti. Isı yalıtımı ürünlerinde ve uygulamalarında KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ve devlet desteğiyle maksimum 0,5 aylık faiz oranlı, 48 ay gibi uzun vadeli yalıtım kredisinin aciliyetini vurgulayan Ulu, bu konuda resmi makamlarla sektör dernekleri olarak görüşmeler yapıldığını belirtti.
 
Ulu, ayrıca ısı yalıtımı yaptıran konutlara kullandıkları doğalgaz, elektrik, fuel oil gibi enerji kaynakları için kademeli birim fiyat uygulanmasının da önemine dikkat çekti. Az enerji tüketene düşük, çok tüketene yüksek fiyat uygulanması da yalıtımı teşvik edici önemli bir uygulama...
 
Ulu, yalıtımda KDV indirimi ve kredi kolaylığının, tüketicilerin ısı yalıtımı maliyeti ve finansmanında avantaj sağlaması ve binalarda kullanılan enerjiden tasarruf edilmesinin yanı sıra, sektörde tahmini 20 bin kişilik bir ek istihdam yaratabileceğini ve bunun özellikle ekonomik kriz dönemindeki işsizlikle mücadelede çok önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca; gelir ve kurumlar vergisinin artması, kayıt dışılığın büyük ölçüde azalması, sanayide kapasite kullanımının artması da söz konusu olacak. Fosil yakıt tüketimi nedeniyle çevreye salınan atık gazların azalması ve binaların estetiği ile sağlığının düzelmesi, ömürlerinin uzaması ve değerlerinin artması da KDV indirimi ve kredi desteğinin diğer avantajları arasında yer alıyor. 
 
www.xpsturkiye.org

 


Geri Dön