19 / 04 / 2024

Yalova Dini Yüksek İhtisas Merkezi ne zaman başlayacak?

Yalova Dini Yüksek İhtisas Merkezi ne zaman başlayacak?

Yalova Çiftlikköy'de eski Etibank tesislerinin bulunduğu arazi üzerine kurulması planlanan Dini Yüksek İhtisas Merkezi'nin bir an önce hayata geçirilmesi için Eski Suriye İslam Alimleri Birliği Başkanı Muhammed Ali es-Sabun, yetkililere çağrıda bulundu.



Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Çiftlikköy ilçesinde eski Etibank tesislerinin bulunduğu 69 dönümlük arazi üzerine kurulmasını planladığı Dini Yüksek İhtisas Merkezi Projesi’ne her kesimden destek yağıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Suriye İslam Alimleri Birliği Başkanı, ünlü müfessir Şeyh Muhammed Ali es-Sabuni projeyi “mükemmel” olarak niteleyerek merkezin hem Türkiye’nin hem de İslam aleminin en büyük ihtiyacı oluğunu belirtti.


Türkçe’ye de tercüme edilen Safvetü’t-Tefasir ve Muhtasaru Tefsiri İbn Kesir dahil 50 kitabı bulunan, 30 yıl Ümmül Kurra Üniversitesi’nde hizmet veren, hadis ve fıkıh ilimleri üzerine yaptığı çalışmalarla küresel çapta ismini duyuran Şeyh Sabuni, Diyanet İşleri Başkanlığının Dini Yüksek İhtisas Merkezi Projesi’nin insanlık için çok faydalı olduğunu vurguladı


BÖYLE BİR PROJENİN TÜRKİYE’DE OLMASI ALLAH’IN LÜTFUDUR


“Allah’ın izniyle bu proje en mükemmel bir projedir. Milyar dolarlara yapılacak olsa dahi bu hem Türkiye'nin hem de İslam aleminin en büyük ihtiyacıdır.” ifadelerini kullanan Sabuni, “Bu ülkede yapılacak her faaliyet bütün Müslümanların evlatlarına hizmet olarak dönecektir. Burada verilecek İslami eğitimde dünyanın her bir tarafından Müslüman çocuklar burada yetişecek ve daha sonra öğrendiklerini bütün dünyaya yayacak. Bu anlamda burası bir merkez olacak. Allah’tan bu merkezin başarılı olmasını can-ı gönülden niyaz ediyorum. Özellikle böyle bir ilim merkezinin kurulması zaruridir. Bu projenin de Türkiye’de olması Allah’ın bir lütfudur. İslam alemine öncülük etme noktasında bu projenin de birçok alim yetiştirmede, İslam’ı doğru bir şekilde ulaştırmada büyük bir rolü olacaktır.” dedi.


TÜRKİYE İSLAM ALEMİNİN MERKEZİ


Türkiye’nin hem bölgede hem de İslam aleminde çok değerli bir yeri olduğuna dikkati çeken Muhammed es-Sabuni, “İnşallah burada yetişecek öğrencilerin alacakları İslami ilimlerle önce kendi gönüllerine bir nur inecek ve bu nuru onlar yeryüzünün barışı için İslam aleminin ayağa kalkması için dünyanın her bir tarafına dağıtacaklar. İslam’ın doğru anlaşılmasıyla huzur ve mutluluk, yanlış anlaşılmasıyla ise bozgunculuk ve terör ortaya çıkar. Ortadoğu ve tüm İslam Alemi'nin huzur ve mutluluğu için burada yapılacak merkez bir rahmettir.” diye konuştu. Söz konusu merkezin, hayra davet edeceğini, şerden uzaklaştıracağını vurgulayan Sabuni, özellikle Türkiye'nin, İslam aleminin merkezi ve istasyonu olduğunu, buradan birçok hayırlı hizmetlerin dünyaya yayılacağını söyledi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın insanlık için hizmet ettiğini dile getiren Sabuni, şunları kaydetti: “Bu hizmetlerin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında devam edeceğini biliyoruz. Bizim için de en büyük temenni budur. Sayın Cumhurbaşkanımız, yıllardır davamız İslam dini için hizmet etmekte, vatandaşına hizmet etmeye devam ederken aynı zamanda bölge ülkelerinde barışı sağlamak sevgi ve kardeşliği için de çalışmakta. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu projeye destek vermesini istiyorum. Bu projede Diyanet İşleri Başkanı Sayın Mehmet Görmez’in de Allah yardımcısı olsun.”


İSLAMİ İLİMLER DENDİĞİNDE AKLA YALOVA GELMELİ


Diyanet’in dev projesine destek veren Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Özdemir ise İslami ilimler konusunda ciddi bir merkez hüviyeti kazanmaya başlayan Yalova'nın bu hüviyetini İslami İlimler Kompleksi ile taçlandıracağını söyledi.


Yalova'nın İslami ilimler konusunda uluslararası kent olmayı hak ettiğini vurgulayan Özdemir, şu değerlendirmelerde bulundu: “İslami ilimler konusunda ciddi bir merkez hüviyetini kazanmaya başlamış olan Yalova'nın bu hüviyetini bir İslami İlimler Kompleksi ile de taçlandırmasına ihtiyaç var. Bu proje uygulandığı takdirde Yalova, İslami ilimler konusunda konsept ve marka kent olacaktır. İslami ilimlerde yüksek ihtisas denildiğinde Yalova ilk elden akla gelecektir. Çok uzak, çok zor bir şey değil. Yerel inisiyatiflerin bu gururu paylaşmasını bekliyorum. Bu gurur Yalova'nın olacaktır. Dünya Ekonomik Forumu, Davos'ta. Küçük bir İsviçre kentinin adı marka kent olduysa İslami ilimler dendiğinde de Yalova akla gelmeli.”


Yeni Akit


Geri Dön