28 / 03 / 2024

Yanlış tasarlanan gökdelen camlarını dağcılar temizliyor!

 Yanlış tasarlanan gökdelen camlarını dağcılar temizliyor!

Birçok ünlü ismin yaşadığı Polat Tower'da geçen ay çıkan yangın, akıllı binalardaki 'güvenlik yönetimine' dikkat çekti




Hilton, Nishistanbul, Kuyumcukent, Metroport, Metrocity, TAV, Astoria, Pendorya gibi birçok limanın tesis yönetimini yapan Total Solution Provider (TSP) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Bağan, yüksek binalarda karşılaştıkları problemleri anlattı. Her yapının yönetim inceliklerinin birbirinden farklı olduğunu belirten Bağan, binaların daha proje aşamasındayken yönetim çalışmalarına başlandığını söyledi. Bağan, "Yüksek binalar yapılırken çoğu zaman camlarının nasıl temizleneceği projede düşünülmemiş oluyor. Bu yüzden birçok binanın dış cephe temizliğini dağcılar yapıyor. Oysa tasarım aşamasında temizlik yapacak vincin nereye yerleştirileceği düşünülmüş olmalı. Bazen bir binanın dış kapısı 2 metre oluyor, oradan içeri giren bir ürün bir de bakıyorsunuz dairenin içine giremiyor çünkü dairenin kapısı 1,5 metre olabiliyor. Bütün bunların düşünülmüş olması gerekiyor." dedi.

Yangın riski ise her birinde yaşanabilecek en olası vaka. TSP hizmet verdiği binalarda oluşabilecek tehlikelere karşı profesyonel yangın uzmanları ile çalışıyor, çalışanlarına da mutlaka yangın hizmetleri veriyor. Yönetimini yaptıkları konutlarda yaşayanların da durumlara hazırlıklı olması için eğitim veriyorlar. TSP yönetimini aldığı yapılarda hizmet üreterek çoğu zaman orada yaşayanların dahi farkında olmadığı ayrıntıları düzenliyor. Örneğin, bir otelin 20. katında rahatsızlanan acil bir hastayı normal sedye ile asansöre koymak mümkün değilken o otelde yaşanabilecek böyle bir duruma karşı dikey bir sedye bulundurmak gibi. TSP, Türkiye'deki 2-3 yönetim firmasından biri.


Levent Bağan, konut yönetiminde ve karma kullanımlı yapılarda ilk iki firma arasında olduklarını söyledi ve ekledi: "Geçen seneyi 40 milyon TL ile kapattık, bu yılsonu ise 50 milyon TL'lik bir ciro öngörüyoruz. Biz hizmet üretiriz, işverenin adına hizmet satın alırız ve işverenin yanında yer alırız." Türkiye'de çoklu servis firmaları ile yönetim firmaları aynı pazarda yer alıyor. Bu yüzden de yönetim firmalarının pazar payının tam olarak ne olduğunu ölçmek mümkün değil. Türkiye'de gayrimenkul sektöründe hizmet veren TSP kısa bir süre önce Suudi Arabistan pazarına da girdi. Kraliyet ailesinden, Prens Khalid Bin Mohammed Bin Nasser Bin Abdulaziz Al Saud'un şirketi Jubail Pearl ile yaptığı ortaklıkla bu pazarda çalışmalara başlayan firma kısa bir süre sonra hizmet vermeye başlayacak. Prens'in, mühendislik taraflarını duyduğu zaman gözlerinin parladığını söyleyen Levent Bağan, Suudi Arabistan'da konut yönetiminde ve teknik konularda bu işbirliği ile birlikte hizmet verebileceklerini aktardı. Bağan, "Suudi Arabistan'da çok daha büyük bedellerle yapılacak işler olduğu bu tür işlerle ilgilenmiyorlar. Orada bu anlamda ciddi bir pazar var. Biz orada endüstriyel bakım, işletme işleri de aldık. Danışmanlık yapabileceğimiz çok firma var." dedi.

Zaman


Geri Dön