19 / 04 / 2024

Yanlış yapılan kentsel dönüşüm İstanbul'a zarar veriyor!

Yanlış yapılan kentsel dönüşüm İstanbul'a zarar veriyor!

Son 2 yılda gerçekleştirdiği yaklaşık 300 kentsel dönüşüm projesiyle dikkat çeken AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, kentsel dönüşümün İstanbul'un kentsel dokusuna hiçbir katkısının olmadığını söyledi.



Son 2 yılda gerçekleştirdiği yaklaşık 300 kentsel dönüşüm projesiyle dikkat çeken AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, kentsel dönüşümün İstanbul'un kentsel dokusuna hiçbir katkısının olmadığını söyledi. Ahmet Erkurtoğlu, yanlış kentsel dönüşüm uygulamaları yapıldığını belirterek, 50 yıl sonra İstanbul'da yeniden bir kentsel dönüşümün zorunluluk haline geleceğini söyledi. Kentsel dönüşümün sadece binasal dönüşüm olduğunu dile getiren Erkurtoğlu, afetyasası sayesinde sadece binaların sağlamlaştırıldığını ve depreme dayanıklı hale getirildiğini anlattı. Ancak, İstanbul'a ve özellikle de kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı Kadıköy'e bakıldığı zaman bölgenin eski çehresini yitirdiğini vurgulayan Erkutoğlu, "Her taraf şantiye alanına döndü. 


Yeşil alanlar beton yığınlarına dönüşmeye başladı. Aynı parselde bulunan 10 katlı binayı yıkıp yerine 12 katlı yeni bir bina yapmak kentsel dönüşüm değildir" dedi. Kentsel dönüşümle birlikte Kac^J köy'de ikamet edenlerin sayısının ve buna bağlı olarak da trafik yoğunluğunun artacağını ifade eden Erkutoğlu, şunları söyledi: İ/İnsan ve trafik yoğunluğu hesaplandığı zaman kentsel dönüşümde bu yoğunluğu kaldıracak alt yapı, yol, yeşil alanlar ve rekreasyon alanları yaratılmıyor. Dolayısıyla İstanbul'un her tarafı maalesef beton yığını haline gelecek. Yazın camlarımızı açtığımızda bile bir rüzgar esintisi hissedemeyeceğiz. Çocuklarımıza yeni oyun alanları yaratılmamış olacak. Umarım mevcut alanları koruyabiliriz. Bunun için de imar yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor." 


Dünya 


Geri Dön