20 / 04 / 2024

Yapı-Endüstri Merkezi Takaharu Tezuka 'yı ağırlayacak!

Yapı-Endüstri Merkezi Takaharu Tezuka 'yı ağırlayacak!

Yapı sektörü ve mimarlık alanının bilgi merkezi olarak faaliyet gösteren Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), dünyanın önde gelen tasarımcı, mimar ve mühendislerinden olan Japon mimar Takaharu Tezuka"yı İstanbul"da ağırlayacak



Yapı sektörü ve mimarlık alanının bilgi merkezi olarak faaliyet gösteren Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), dünyanın önde gelen tasarımcı, mimar ve mühendislerinden olan Japon mimar Takaharu Tezuka"yı İstanbul"da ağırlayacak.   Takaharu Tezuka"nın vereceği œNostaljik Gelecek başlıklı konferans, 12 Ekim"de Yapı-Endüstri Merkezi"nde, 13 Ekim 2010 çarşamba günü saat 17.00"de  İzmir  Ekonomi Üniversitesi "nde gerçekleştirilecek.

A sponsorluğunu Kalebodur"un üstlendiği   konferanslarda Japon mimar, tasarımın içinde bulunduğumuz yüzyılda geçmişte olduğu gibi geleceği temsil etmediğine değinecek.

Evi, œDuvarsız Ev ve œGökyüzü Evi gibi çarpıcı projelerin tasarımcısı, Japonya merkezli mimarlık bürosunun kurucu ortağı, küçük ölçekli konut projelerinin yanı sıra büyük ölçekli tasarımlarıyla da tanınan Tezuka, mekan sınırlarını zorlayan ve insanı merkeze alan projelere imza atıyor. Tezuka, Japonların özellikle iyi yaşam mekanlarını doğrudan metrekare büyüklüğü ile ilişkilendirdiğinden şikayet ederken, mekanı var edenin yalnızca büyüklük değil, temiz hava, kaliteli doğal ışık ve hareket özgürlüğü olduğunun da altını çiziyor. Gündeme oturan en önemli projelerinden Fuji Anaokulu"nun yenilemesi ile, Tokyo banliyölerindeki öğrencilere özgür bir eğitim ortamı sağlayan Tezuka, tasarımı öğrencilerle birlikte çalışarak şekillendirmişti.

Her biçimin mümkün olduğu bir dünyada, fütüristik tasarımın önemsiz olduğunu vurgulayan Tezuka, mimarlıkta şekil ve biçimin ötesinde arayışlar içinde olduğunu belirtiyor. çatının, mimarlığın temel bileşeni olduğunu ifade eden ve çatısı olan her biçimi mimarlık olarak tanımlayan Tezuka, University of California, Berkeley"de konuk profesör olarak dersler veriyor. Mimarlık gündeminin aktif, üretken ve takip edilen oyuncularından biri olan Tezuka"nın Türkiye ziyaretinden hemen önce, New York Guggenheim Müzesi"nde retrospektif bir sergisi açılacak.

--

Ünlü Japon Mimar Tezuka 'Nostaljik geleceği' anlatacak

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, insan odaklı tasarımları ile tanınan, çatısız ev ve Fuji Anaokulu ile ününü Japonya sınırları dışına taşıyan mimar Takaharu Tezuka"nın, çanakkale Seramik ve Kalebodur ana sponsorluğunda Yapı-Endüstr Merkezi ve İzmir Ticaret Odası"nın konuğu olarak İstanbul ve İzmir"de iki konferans vereceğini bildirdi.

Kazançoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, California Üniversitesi"nde konuk profesör olarak ders veren Tezuka"nın 'Nostaljik Gelecek' başlıklı konferansların, 12 Ekim Salı akşamı saat 19.00"da İstanbul"da Yapı-Endüstri Merkezi"nde, 13 Ekim çarşamba günü saat 17.00"de İzmir Ekonomi Üniversitesinde gerçekleşeceğini belirtti.

'çatı Evi', 'Duvarsız Ev' ve 'Gökyüzü Evi' gibi çarpıcı projelerin tasarımcısı, Japonya merkezli mimarlık bürosunun kurucu ortağı, küçük ölçekli konut projelerinin yanı sıra büyük ölçekli tasarımlarıyla da tanınan Tezuka"nın, mekan sınırlarını zorlayan ve insanı merkeze alan projelere imza attığını ifade eden Kazançoğlu,'Her yıl dünyaca ünlü bir mimar veya mühendisi İzmir"e getirerek konferans verdirmekteyiz.

Geçen yıl, İtalyan mimar Dante O.Benini"nin "mutlak gelecek" konulu konferansı kalabalık bir izleyici kitlesi tarafından ilgiyle izlendi. Bu yıl da Japon mimar Takahura Tezuka"nın "Nostaljik Gelecek" adlı konferansının da aynı ilgiyi göreceği kanısındayız'dedi.

Kazançoğlu, Tezuka"nın, Japonların özellikle iyi yaşam mekanlarını doğrudan metrekare büyüklüğü ile ilişkilendirdiğinden şikayet ederken, mekanı var edenin yalnızca büyüklük değil, temiz hava, kaliteli doğal ışık ve hareket özgürlüğü olduğunun da özellikle altını çizdiğini kaydetti.

Mimarlık gündeminin aktif, üretken ve takip edilen oyuncularından biri olan Tezuka"nın Türkiye ziyaretinden hemen önce New York Guggenheim Müzesi"nde retrospektif bir sergisi açılacak.
AA


Geri Dön