20 / 04 / 2024

Yapı kooperatiflerinin denetimi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na geçti

Yapı kooperatiflerinin denetimi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na geçti

Yapı kooperatiflerinin denetimi Sanayi ve Ticaret Bakanlığından Bayındırlık ve İskan Bakanlığına geçiyor



TBMM Genel Kurulunda, Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı kabul edilerek, yasalaştı.

Yasaya göre, yapı kooperatiflerinin denetimini yapmak ve gelişmesini sağlamak görevi Sanayi ve Ticaret Bakanlığından Bayındırlık ve İskan Bakanlığına geçecek.

Esnaf ve kefalet kooperatifleri hariç, ortak sayısı 500'den fazla olan kooperatiflerde, genel kurul toplantılarındaki yönetim ve denetim kurulu seçimleri gizli oy, açık tasnif esasına göre yapılacak.

Kat mülkiyetine geçerek dağılma aşamasına gelen kooperatiflerden ayrılan veya çıkarılan üyenin konutu ve iş yeri bu nedenle geri alınamayacak. Ancak bu kişiler, oluşabilecek tasfiye masraflarına katılacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, mevcut personeli içinden "kooperatif denetmenleri" görevlendirecek.

Kooperatifler ve üst kuruluşlarına kredi veren kamu kurum, kuruluşları, belediyeler ve ilgili bakanlıklar kredilerin açılış amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını denetleyebilecek.

Yapılan denetimlerde kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin, kooperatif merkez birliklerinin ve Türkiye Milli Kooperatif Birliği ile bunların iştiraklerinin yönetim kurulu üyeleriyle üst düzey yöneticilerinin hukuka aykırı eylem ve işlemlerinin tespit edilmesi halinde ilgili bakanlıkça tedbiren görevden alınabilecek. Bu durumda, ilgili bakanlık 1 yıl içinde olağanüstü genel kurul toplantısının yapılması için gerekli tedbirleri alacak.

Yasanın, ortak sayısı 500'den fazla olan kooperatiflerde yönetim ve denetim kurulu seçimlerinin gizli oy açık tasnif esasına göre yapılması, kat mülkiyetine geçerek dağılma aşamasına gelen kooperatiflerden ayrılan veya çıkarılan üyenin konutu ve iş yerinin geri alınmaması ve kooperatif yöneticilerinin görevden alınmasına olanak sağlayan hükümleri Resmi Gazete'de yayımı tarihinde, diğer hükümleri 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Genel Kurulda, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapan tasarı üzerindeki görüşmelere başlandı.
AA


Geri Dön