26 / 04 / 2024

Yardım Eli Derneği, Mogadişu'da hastane inşaatına başladı!

Yardım Eli Derneği, Mogadişu'da hastane inşaatına başladı!

Türkiye, Somalinin sağlık altyapısının yeniden oluşturulması için ilk somut adımı attı. Yardım Eli Derneği tarafından Mogadişudaki 28 dönümlük arazi üzerine yaptırılacak okyanus manzaralı 100 yataklı çocuk hastanesinin hafriyat çalışmaları başladı



 

Dernek Genel Başkanı Dr. Sadık Danışman, dernek olarak muhtaç insanların bulunduğu Afrika ülkelerinde çeşitli projeler yürüttüklerini söyledi. Afrikalı muhtaçlara "kardeş aile" projesi ile destek olmaya çalıştıklarını, Sudanda yetimhane kurduklarını ifade eden Danışman, şöyle devam etti:

"Somaliye de Sayın Başbakanımızla geldiğimizde anneler bebeklerinin ölüm nöbetini tutuyorlardı, bebekler de ölüm sıralarını bekliyorlardı. Biz bu konuda mutlaka yapmamız gereken birşeyler olduğuna inandık ve ilk etapta bu bebekleri hayata bağlanma noktasında, annelerin gözyaşlarını dindirme noktasında bir çalışma başlattık. Çocuklar ölmesin temasıyla yola çıktık ve ilk aşamada ofisimizi kurduk. Şu an itibariyle 28 dönümlük arsa derneğimize çocuk hastanesi yapılması için tahsis edildi. Hafriyat çalışmalarını bugün başlattık. Kısmet olursa Sayın Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ Mogadişuya geldiğinde hastanenin temelini attıracağız."

100 yataklı hastanede acil servis, ameliyathane, gözlem odaları, laboratuvarlar, Somalide sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları ve beslenme problemlerinin tedavisine yönelik bölümler ile 1 yaş üzerindeki çocuklar için servis odaları bulunacağını belirten Danışman, hastanenin Mogadişuya örnek olacağını anlattı.

Somalili sağlık personeli Türkiyede eğitilecek

Dr. Sadık Danışman, hastanenin inşaatını 18 ayda tamamlayarak hizmete sunmaya çalışacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Hastanenin işletmesi noktasında da hem Türkiyedeki sağlık kuruluşları ile, yeryüzü Doktorları ile hem de diğer ülkelerdeki sağlık çalışanları ile bir koordinasyon içerisinde hareket edeceğiz ve yerel sağlık personelden de yararlanacağız. Hastane inşaatı süresince de dönem dönem yerel sağlık çalışanlarını, doktor, hemşire ve ebeleri Türkiyeye götürerek hastanelerimizde 3 aylık kurslara tabi tutacağız. Bunun altyapısını hazırladık. Tıbbi donanım konusunu da bağışçılarımıza sunacağız. İnanıyoruz ki hastanenin yapılması için bize verdikleri destekleri tıbbi donanım konusunda da göstereceklerdir. 18 ayda hem inşaatı hem tıbbi donanımı tamamlanmış olacak. Burada Okyanusun kıyısında, Mogadişunun da en güzel yerlerinden birinde hastanemizi inşa edeceğiz."

28 dönüm arazi üzerine kurulacak hastanenin 5 bin metrekarelik alanı olacağını dile getiren Danışman, hastanenin bodrum ve zeminle birlikte 3 kattan oluşacağını anlattı. Danışman, faaliyetlerinin veren ellerle alan eller arasında oluşturdukları hayır köprüsü sayesinde gerçekleştiğine dikkati çekerek, bağışta bulunan hayırseverlere teşekkür etti. Yardım Eli Derneği Somali Temsilcisi Mehmet Çitil ise Somalide hastalıklara bağlı çocuk ölüm oranının yüksek olduğuna işaret etti. Bu nedenle tüm güçleriyle Mogadişuda çocuk hastanesi yapımına odaklandıklarını ifade eden Çitil, "İnanıyorum ki hastanemiz 18 aydan önce tamamlanacaktır. Derneğimizin diğer ülkelerdeki projeleri arasında burası örnek olacaktır. Somaliye bayram hediyemiz çocuk hastanesiydi. Çok şükür bayramın 3. günü hastanemizin inşaat çalışmalarına başladık" dedi.

AA

 


Geri Dön