20 / 04 / 2024

Yassıada turizm ve kongre merkezlerinin temeli yarın atılıyor!

Yassıada turizm ve kongre merkezlerinin temeli yarın atılıyor!

Yassıada’ya yapılacak yeni turizm ve kongre merkezlerinin temeli yarın atılıyor. Yassıada böylece ‘Özgürlük ve Demokrasi’ adası olacak...



AK Parti İstanbul İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, perşembe günü (yarın) Yassıada’yı kongre merkezi haline dönüştürecek imzayı atacaklarını söyledi. Yassıada ve Sivriada böylece ‘Özgürlük ve Demokrasi’ adası olacak. İlk olarak 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen adalar, daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.’ye devredildi. Daha önceden bakanlık tarafından yatırım izni verilen adalara 6 Mayıs 2015 günü ise her iki adada yapılması planlanan tesisler için de inşaat ruhsatı çıkarıldı. Yap, işlet, devret modeli ile TOBB tarafından yapılacak proje 103 bin 700 metrekare büyüklüğünde olacak.

 

4 yıldızlı otel 

Kültür ve Turizm Bakanlığı verdiği turizm yetki belgesine göre Yassıada’ya müze ve 4 yıldızlı otel yapılacak. Adnan Menderes’in hatırasını yaşatmak için uluslararası kongre merkezi de inşa edilecek. 200 milyon Euro’luk yatırımda yat limanı ve helikopter pisti de yapılacak. Bu tesislerle ilgili protokol Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalandı. Tesisler “yap-işlet-devret” modeli ile yapılacak. TOBB, bu tesisleri 30 yıl işletip bakanlığa devredecek. İnşaat 1 yılda bitecek. Yassıada’ya proje yatırımı yapılırken Sivriada ise sadece turizm yatırımına açılacak.

 

İmara açılmıştı

2011 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yassıada’yı demokrasi müzesi yapmak istediklerini söyledi. Marmara’daki diğer adalarla birlikte 1976’da “korunması gerekli doğal ve tarihi sit alanı” ilan edilen Yassıada, 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Kasım 2012’de sit statüsünden çıkarıldı. Nisan 2013’te önce torba yasa ile kültür ve turizm tesisinin önü açıldı, ardından Çevre Bakanlığı’nın hazırladığı imar planları ile de adaya otel, restoran, konferans ve kongre merkezleri, konaklama tesisleri yapılabileceği belirtildi. Yassıada ile birlikte Sivriada’da da yapılaşmaya imkân verildi. 

 

İdam kararları bu salonda alındı 

Yassıada’da, 27 Mayıs 1960 Darbesi’nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetimi, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandı. DP Hükümeti’nin Başbakanı Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın da aralarında olduğu 15 parti yöneticisi hakkında anayasal düzeni bozma ve değiştirmeye kalkışmak suçundan (TCK 146) idam kararı alındı. Menderes, Zorlu ve Polatkan, 16 Eylül 1961 sabahı Yassıda’da kurulan idam sehpalarında infaz edildi. 


Vatan 


Geri Dön