20 / 04 / 2024

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ne aşamada?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ne aşamada?

Adı Yavuz Sultan Selim olarak belirlenen 3. Köprü'de inşaat çalışmaları devam ediyor. 24 saat aralıksız çalışmaların devam ettiği köprüde kule inşaatlarının yıl sonu tamamlanması planlanıyor...



Temeli 29 Mayıs 2013 yılında atılan 3. Köprü'de köprü kulelerinin yapımında sona yaklaşıldı. 3 milyar dolar maliyetle inşa edilen köprüde bu yılın son aylarında kula inşaatları tamamlanacak. 


Yavuz Sultan Selim Köprüsü ne aşamada?


Kule inşaatlarının tamamlanmasının ardından ise taşıyıcı kablolar döşenecek. Adı Yavuz Sultan Selim olarak belirlenen 3. Köprü'de inşaat çalışmaları tamamlandığında denizden yüksekliği 329 metreyi aşacak. Kulelerde şu anda 285 metrelik kısma gelindi. 


24 saat aralıksız çalışmaların sürdürüldüğü köprüde kuleler yükseldikçe rüzgar da etkiliyor. Rüzgar hızı 285 metre yükseklikte 55 kilometreyi aşan köprüde emniyet açısından rüzgar çoğaldığında kule vinçleri ve asansörler durduruluyor. 


Bu güne kadar 39,4 milyon metreküp kazı (gerçekleşme:yüzde 64), 15,5 milyon metreküp dolgu (gerçekleşme:yüzde 40) çalışması yapıldığı projede Riva’daki tünelde de delme işlemlerinin tamamlandığı belirtildi.


6 bin 500 işçi ile 600 mühendisin görev yaptığı 3. Köprü'de yaklaşık 1.000 dozer, greyder, kule vinç gibi inşaat makinaları kullanılıyor. Konsept tasarımı Fransız Michel Virlogeux ile İsviçreli T-Engineering firması tarafından ortak olarak yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 2015 Mayıs'ta tamamlanması ön görülüyor. 


Tamamlandığında 59 metre genişliğiyle dünyanın en geniş asma köprüsü unvanına sahip olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü; Anadolu yakasında Poyrazköy, Avrupa yakasında Garipçe arasında yer alacak. Toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olacak rojenin deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak.


8 otoyol, 2 raylı sistem olmak üzere 10 şeritten oluşacak  3. Köprü; dünyanın en yüksek köprüsü olacak. 3. Köprü'nün ihalesi, 29 Mayıs 2012 tarihinde yapılmış ve ihaleyi İçtaş-Astaldi(İtalyan) ortaklığı kazanmıştı. 


Yapım dahil işletmesi 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak olan köprü sonrasında Ulaştırma Bakanlığı’na devredilecek. Proje kapsamında, yaklaşık 115 km uzunluğunda otoyol ve bağlantı yolları, viyadükler, otoyol köprüleri ve tüneller ile 3. Boğaz Köprüsü yer alıyor.



3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ VE KUZEY MARMARA OTOYOLU PROJE KÜNYESİ

Proje ismi: 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu

İşletme sahibi: IC İçtaş – Astaldi JV

İşe başlama tarihi: 2013

Hedeflenen iş bitiş tarihi: 2015

Yapım dahil işletme süresi: 10 yıl 2 ay 20 gün

Yatırım maliyeti: 4.5 milyar TL

İşin kapsamı:Odayeri – Paşaköy arasında yaklaşık 115 km otoyol ve bağlantı yolu ile 3. Boğaz Köprüsü’nün yapımı.


Köprü Detayı

» Üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü olacak köprü, gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak.

 

» Köprü çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilecek.

 

» Projenin inşaat aşamasında, yaklaşık 7 bin kişi, işletme aşamasında yaklaşık 500 kişi istihdam edilecek.

 

» 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş asma köprüsü olacak.

 

» 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü ve 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak.


Yavuz Sultan Selim Köprüsü ne aşamada?


Yavuz Sultan Selim Köprüsü ne aşamada?


Yavuz Sultan Selim Köprüsü ne aşamada?


Yavuz Sultan Selim Köprüsü ne aşamada?


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön