29 / 03 / 2024

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün kuleleri son halini aldı!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün kuleleri son halini aldı!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde montajı tamamlanan kule şapkalarının yerleştirilmesinin ardından, 322 metre yüksekliğindeki köprü kuleleri son halini aldı.




Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde montajı tamamlanan kule şapkalarının yerleştirilmesinin ardından, 322 metre yüksekliğindeki köprü kuleleri son halini aldı. 


3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesini yüklenen IC İÇTAŞ-Astaldi Konsorsiyumu (ICA) tarafından yapılan açıklamada, son imalat çalışmaları tamamlanan köprüde kule şapkalarının (Tower Tip Cover) montajının bitirildiği kaydedildi. 


Açıklamada, böylece Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 322 metrelik kulelerinin son halini aldığı aktarıldı. 




Köprüde toplam 176 adet eğik askı halatın montaj işleminin yapıldığı ve yaklaşık 6 bin 500 kilometre kablo çekimi gerçekleştirildiği anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


"Kule şapkası, kulelerin üstünde bulunan ana kablo semerlerini çevre koşullarına karşı koruyan ve aynı zamanda köprü mimarisinin de tamamlayıcı son yapı elemanı olan, 25 metre yüksekliğe sahip çelik konstrüksiyon yapıdır. Yapının toplam ağırlığı 140 ton. Kule şapkası 9 parçadan oluşuyor. Bu parçalar, kulelerin en üstlerine kule vinçler yardımıyla kaldırıldı ve montajları parça parça yapıldı. Birleştirildiğinde yaklaşık 25 metre yüksekliğe sahip olan çelik konstrüksiyon yapının dış cephesi özel dizayn edilmiş fiber beton paneller ile kaplandı. Çelik konstrüksiyon yapının dışına toplamda 330 adet özel üretilmiş fiber beton paneller monte edildi." 


- "Çok hassas ölçme çalışmaları gerçekleştirildi"


Açıklamada, beton paneller ve aralarındaki izolasyon malzemesinin, olumsuz çevre koşullarına karşı yüksek dayanıklılığa sahip olduğu belirtilerek, köprünün damper pistonlarında montaj işleminin tamamlandığına işaret edildi. 


Köprüyü taşıyacak iki sistemden biri olan eğik askı halatlarının damper pistonlarının konulmasıyla toplam 176 adet olan eğik askı halatlarının salınımlarının önüne geçildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Damperler, eğik askı halatlarda yapısal veya çevresel faktörler sonucunda oluşabilecek salınımları, içlerinde bulunan pistonlar sayesinde sönümleyen ve kısıtlayan yapısal elemanlar. Damper montajları arka açıklıklarda mayıs ayında, ana açıklıkta haziranda tamamlandı. Toplamda 100 kişinin üstünde bir ekiple damper montajı yapıldı. Burada çok hassas ölçme çalışmaları gerçekleştirildi. Çünkü toleransımız 20 milimetre kadardı. 


Son bölümde ise damper pistonlarının montajı yapıldı. Damper pistonları, kaynakları biten damper ve eğik askı halatlarına çalışma sepetli vinç yardımıyla takıldı. Damper pistonları, yapısal veya çevresel faktörlerden doğacak salınımları engellemek amacıyla yerleştirilen hidrolik pistonlardır. Bu sayede toplam 176 adet olan eğik askı halatlarının salınımlarının önüne geçilmiş oldu." 



AA


Geri Dön